ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пробни завршни испит за ученике осмих разреда 24. и 25 . априла 2015. године

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је на својој интернет страници www.www.prosveta.gov.rs креирало посебан одељак на којој ће заинтересовани моћи да пронађу све важне информације у вези са реализацијом завршног испита у школској 2014/2015. години, као и да упуте питања, сугестије или коментаре на имejл zavrsni@www.prosveta.gov.rs.

Информацијама можете приступити путем линка: http://www.www.prosveta.gov.rs/component/content/category/179-zavrsni-ispit

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у циљу припреме ученика осмог разреда, наставника и школа за завршни испит и ове године организује пробни завршни испит.
Пробни завршни испит за школску 2014/2015. годину, према Календару активности, који је усвојила Комисија за спровођење завршног испита за школску 2014/2015. годину и пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2015/2016. годину, организоваће се 24. и 25. априла 2015. године.
У свим основним школама на територији Републике Србије ученици осмог разреда, ће 24.04.2015. године, у 12 часова, у оквиру пробног завршног испита, полагати тест из математике, док ће 25. 04. 2015. године, у 9 часова, полагати тест из српског/матерњег језика, а у 11:30 часова комбиновани тест (биологија, географија, историја, физика и хемија).

Осми разред у школској 2014/2015 години похађа 69.303 ученика и сви они треба да приступе како полагању завршног испита који ће се организовати у јуну месецу, тако и полагању пробног завршног испита.

Осим симулације завршног испита, циљ организовања пробног завршног испита је тај да се неколико недеља пред завршни испит види колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

Завршним испитом процењује се колико је ученик током осмогодишњег школовања овладао знањима и умењима из српског, односно матерњег језика, математике и природних и друштвених наука (биологија, географија, историја, физика и хемија).

Ученици ће, уколико то желе, у петак 24.04.2015, након теста из математике анонимно попуњавати кратак упитник за потребе редовних истраживања које Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања спроводи на узорцима у складу са законским надлежностима. Истраживања се односе на развој тестова, нивое остварености образовних стандарда, као и поједине услове у којима се ученичка постигнућа остварују.

Процес увођења завршног испита започео је јуна 2011. године када је осми разред завршила прва генерација ученика која је образована по новом наставном плану и програму и постепено се проширивао до школске 2013/2014. године када је реализован у пуном обиму, односно ученици су полагали три теста и то тест из: српског/матерњег језика, математике и комбиновани тест.

Loading