ЋИРИЛИЦА | LATINICA

За реконструкцију Палате САНУ шест милиона евра

Влада Србије издвојила је шест милиона евра за комплетну реконструкцију Палате Српске академије наука и уметности (САНУ), истакнуто је данас током посете председнице Владе Републике Србије Анe Брнабић и министара просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића том здању.

Брнабић је, након обиласка Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију и Библиотеке САНУ, као и разговора са председником САНУ академиком Владимиром Костићем и члановима Извршног одбора, истакла да реконструкција те зграде, која има приближно 10.000 квадратних метара, представља веома комплексан пројекат.

Ићи ћемо у комплетну реконструкцију зграде која је јако важна за нашу прошлост, а ако смо паметни, биће још важнија за нашу будућност, поручила је она и нагласила да је важно да Архив и Библиотека САНУ буду урађени по највишим светским стандардима, како рукописи које чува Академија, не би даље пропадали.

Премијерка је истакла да Српска академија наука и уметности има културно-историјску баштину од непроцењивог значаја и вредности за српски народ, културу и државу.

Она је објаснила да је у овом тренутку у изради пројектни задатак како би се расписао тендер за реконструкцију Палате САНУ, при чему је изразила очекивање да ће се то десити ускоро.

Премијерка је констатовала да Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију поседују најсавременију опрему, и подсетила на то да је Влада уложила приближно два милиона евра у сређивање простора и куповину опреме.

Она је указала на значај тог центра за очување наше културне баштине.

Loading