ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У припреми приручници за компетенције за демократксу културу

Државна секретарка Анамарија Вичек и директор Завода за унапређење образовања и васпитања др Златко Грушановић договорили су да конкретизација примене 20 компетенција за демократксу културу кроз програме наставе и учења буде проширена конкретним примерима и публикована у приручнику који ће свим наставницима бити на располагању.

Ових 20 компетенција утврђено је Референтним оквиром компетенција за демократску културу и развија вредновање људског достојанства и људских права, културе разноликости, демократије, једнакости. Такође код ученика изграђују отвореност према другим културама, уверењима, погледима, грађански дух, толеранцију и изграђују вештине аналитичког и критичког размишљања, емпатије, решавање сукоба,  и слично. Вредности, ставови и вештине које се подстичу овим оквиром развијају код деце знање и критичко разумевање себе, језика и комуникације и света уопште.

У оквиру пројекта Квалитетно образовање за све који се под покровитељством Савета Европе реализује у Србији од 2019. године, у периоду 24-27. мај представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања настављају да проналазе системска решења за примену Референтног оквира компетенција за демократску културу.

 

Loading