ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У 22 средње стручне школе пилотирање поступка претходног учења

У 22 средње стручне школе од овог пролећа биће тестиран поступак признавања претходног учења, односно алтернативног начина за стицање квалификације.

Кроз овај пилот програм Министарство просвете, науке и технолошког развоја утврђује и развија поступак признавања претходног учења, како би омогућило грађанима који су одређена знања и вештине стекли ван формалног система образовања, кроз обуке, животно и радно искуство,  да стекну квалификацију која је једнака квалификацији стеченој кроз формално образовање и призната на тржишту рада.

На основу анализе потреба тржишта рада и незапослених који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, Министарство је изабрало девет образовних профила за пилотирање – зидар, армирач, тесар, руковалац грађевинском механизацијом, пекар, месар, кувар, столар и модни кројач. Реч је о квалификацијама за које је утврђено да их је кроз неформалне обуке или радно искуство стекао највећи број незапослених. Ови грађани могу да буду кандидати за поступак признавања претходног учења.

Након што се предложена решења, кроз пилотирање провере у пракси, поступак признавања претходног учења требало би да постане процедура кроз коју ће средње стручне школе, верификоване за поступак признавања претходног учења моћи да проверавају и потврђују знања одраслих стечена кроз обуке или радно искуство. Према Закону o националном оквиру квалификација Републике Србије, кроз признавање претходног учења могу се стећи квалификације на II, III и V нивоу образовања.

Припреме за увођење поступка признавања претходног учења Министарство просвете, науке и технолошког развоја спроводи уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“.

Пројекат пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја за успостављање националног оквира квалификација, што ће допринети усклађивању понуде образовања и обука са потребама тржишта рада. Пројекат финансира Европска унија.

 

Loading