ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стручно упуство за формирање група изборних предмета не доводи до укидања верске наставе

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у сусрет наредној школској години донело Стручно упутство о формирању одељења и група и о начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2020/21. годину, које не уводи нове мере рационализације за формирање одељења и група, већ садржи прецизнија објашњења на који начин школе могу да формирају одељења и групе тако да то буде у складу са законом и правилницима који се односе на финансирање рада основних и средњих школа.

Верска настава у основним и средњим школама је део наших системских решења која нећемо мењати и овај предмет и даље има статус обавезног изборног предмета за ученике који се за исти определе. Верску наставу ученици радо бирају сваке године и није утврђено осипање броја ученика у претходним годинама. Свака школа ће се за формирање група верске наставе обраћати надлежној школској управи и у свакој ситуацији ће се водити рачуна о томе да се одобри потребан број група верске наставе тако да се осигура квалитет реализације. Водиће се рачуна и о томе да ученици у издвојеним одељењима, без обзира на број могу имати верску наставу у објекту где се школују. Све верске заједнице са министарством одржавају најбоље могуће односе у развоју програма наставе и у стварању услова за наставнике верске наставе. Правилник о формирању одељења и група годинама је исти и ништа се није мењало у методологији рада, истакао је министар Младен Шарчевић.

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић oбећао је Његовој Светости Патријарху српском господину Иринеју да ће се изменама закона образовања и васпитања као што је планирано у наредних шест месеци променити статус вероучитеља и да се запошљавати на неодређено. Обим њихових активности се увођењем једносменског омогаћеног рада проширио на многе радионице.

Loading