ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стручњаци из науке и привреде светског реномеа у саставу новооформљеног Саветодавног одбора Истраживачко – развојног института за вештачку интелигенцију Србије

Светски препознати стручњаци из области информационо-комуникационих технологија из научног окружења и привреде чинe новооформљени Саветодавни одбор Истраживачко – развојног института за вештачку интелигенцију Србије.

Међу њима је проф. др Nicu Sebe, познат у стручној јавности и шире као научник који је декодирао емоције скривене иза мистериозног осмеха Мона Лизе управо применом софтвера за препознавање емоција.

Он је, анализирајући портрет жене тајновитих емоција, ремек-дела ренесансног сликара Леонарда да Винчија, радећи на Универзитету у Амстердаму и у сарадњи са Универзитетом Илиноис, развио софтвер који је анализом црта лица интерпретирао емоције које крије њен загонетни осмех. Његови резултати су показали да Мона Лиза доминатно срећна –  83%, а  9% згрожена, 6% уплашена и 2% љута што је изазвало велико интересовање стручне јавности за ову област вештачке интелиганције. Проф. Sebе се укључио у Саветодавни одбор Института јер је, на основу дугогодишње значајне сарадње и многобројних пројеката које реализује са професорима из Србије у овом пољу, препознао потенцијал наших стручњака, као и улагања наше државе као подршке развоју ове струке. Проф. Sebe је сарађивао и са в.д. директором Института за вештачку интелигенцију др Дубравком Ћулибрком.

Институт ће имати групе за рачунарски вид, разумевање језика, примене у здравству, математичке основе машинског учења, као и групу за нове области. Због тога смо свакако направили менторски програм с нашим људима из читавог света који ће нам помагати у томе, али Саветодавни одбор у оваквом саставу стручњака са завидним знањем и светским искуством осигураће нам да постанемо место које ће српским истраживачима пружити најбољи оквир за развој и које ће констатно показивати иновативност“ закључује др Ћулибрк.

Осим професора Sebe-a, у тиму су и предавачи, истраживачи и реномирани научници светских универзитета попут Columbia University, Temple University и Technical University Munich. У Саветодавном одбору су и представници глобалних компанија које су лидери у области вештачке интелигенције, међу њима је и Саша Остојић један од оперативних партнера у фонду Playground Global, који ће допринети са својим тридесетогодишњим искуством на водећим позицијама у компанијама у силицијумској долини.

Састав овог тима који ће својим саветима помагати развоју Института и остварењу његовог циља да постане “фабрика” лидера у области вештачке интелигенције, доступан је на управо публикованој званичној интернет презентацији Института на ivi.ac.rs

Подсећамо да је оснивање Института покренуто на основу иницијативе из Стратегије развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-25. године и Акционог плана за период 2020-22. године за примену Стратегије. Институт са седиштем у Новом Саду је основала Влада Републике Србије у марту.

 

Loading