ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија спремна да постане пуноправни члан ЦЕРН-a

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су данас Европску организацију за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви где су разговарали о јачању сарадње институција и научника из Србије са ЦЕРН-ом.

Након разговора са генералном директорком ЦЕРН-а Фабиолом Ђанотиа Брнабић је рекла да очекује да ће пријем Србије у стално чланство ЦЕРН бити потврђен до краја године.

Према њеним речима, спремност Србије да буде пуноправна чланица потврђују и успеси наших факултета и института који су и данас значајан чинилац у овој организацији.

Том приликом министар Младен Шарчевић и директорка за међународне односе у ЦЕРН-у  Шарлота Варакауле потписали су Меморандум о сарадњи у едукацији наставника из Србије.

 Шарчевић је оценио да је важно да постоји континуитет у међународном усавршавању наставника из Србије и да ће захваљујући споразуму та едукација бити организована уз одређене услове и правила.

Према његовим речима, група научника која тренутно борави на обуци је задовољна и учи да преноси знање ученицима из Србије онако како се то ради у најквалитетнијим центрима, попут ЦЕРН-а.

Србија је земља талентованих људи. Имамо надарене за математику, али и физику. По новим моделима у образовању они ће нова знања користити за рад на различитим пројектима и да се опредељују за природне науке и технику, навео је Шарчевић.

ЦЕРН је највећа лабораторија за физику честица на свету, а делегација из Србије у којој је и државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић обишла је и два детектора судара честица, где се одвијају најважнији експерименти – ЦМС и АТЛАС.

Србија је од 2012. године придружени члан ЦЕРН-а. Тај статус има тренутно једина у региону.

Пуноправно чланство биће од кључног значаја за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и позиционираће Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим светским питањима из науке, технологије и иновација.

На експериментима у ЦЕРН-у учествује велики број истраживача из Србије. Тренутно је у ЦЕРН-у регистровано 85 истраживача из Србије, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

Loading