ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак Шарчевића и шефа мисије ОЕБС-а

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић разговарао је данас са шефом мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орицијом између осталог о сузбијању ризика од насилног екстремизма и радикализма код младих, учењу српског као нематерњег језика, као и уџбеницима на језицима мањина.

Орицио је рекао да је Мисија ОЕБС-а  спремна да помогне, између осталог, и када је реч о регулаторним аспектима поступања тимова за превенцију насиља у школама.

То је једна област у којој можемо да помогнемо. Друга је организовање различитих обука и експертских конференција. Када се ради о сузбијању ризика од насилног екстремизма у школама појачали смо активности на том пољу а све у складу са уобичајеним радом ОЕБС-а. То подразумева образовање, инклузију и друге области. То чинимо и кроз спортске активности, навео је он.

Министар Шарчевић  оценио је да је насиље универзални проблем с којим се суочавају сва друштва и државе.

Он је указао да је у сузбијању насиља кључна улога родитеља и да је потребно да се обрате школи и поштују процедуре које постоје.

Шарчевић је рекао да је Министарство у потпуности посвећено проналажењу решења за питања  уџбеника за националне мањине.

Он је казао да је у употреби осам језика националних мањина, као и да сви имају право да се школују на свом језику.

Шарчевић је подсетио да  је при Заводу за уџбенике формиран Центар за нискотиражне уџбенике, као и да ће школским библиотекама бити достављени уџбеници на језицима националних мањина.

Loading