ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са истакнутим наставницима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарали су данас у Влади Србије са најуспешним наставницима основних и средњих школа.

На састанку је било речи о досадашњим активностима у реформи образовања и предлозима наставника за унапређење образовног система. Премијерка је рекла да је образовање један од најважнијих приоритета Владе Србије.

Наставници су заслужили да им Влада Србије каже ‘хвала’, јер је оно што они раде од највећег  значаја за дугорочно одржив раст и развој Србије и мењање система вредности тако да основна вредност постане знање, изјавила је након разговора са најуспешнијим наставницима Ана Брнабић.

Она је желела да чује које проблеме наставници имају у пракси и како могу да се реше.

Желимо да видимо шта је то што можемо да урадимо већ данас, сутра да бисмо олакшали њихов рад, да бисмо показали колико ценимо њихов труд, казала је Брнабић.

Министар  Младен Шарчевић је истакао да је прича о уравниловци у систему образовања прошлост и да ће убудуће најбољи бити вредновани више.

Врло брзо ћемо применом новог закона израдити критеријуме квалитета, да се најбољи и установе и појединци вреднују више, рекао је министар. На другачији начин, како је рекао, вредноваће се квалитет установа и они који раде више и имају резулатате биће и финансијски награђени.

Он је навео да је прошле године на конкурсу одабрано 200 наставника који су постали саветници школских управа, као и да је од њих изабрано 22 који су присуствовали данашњем састанку. Према његовим речима, ове године ће бити изабрано још 100 наставника који ће се бавити проблемом насиља у школи.

Имамо добре практичаре, који у педагошкој пракси постижу врхунске резултате и имају међународне контакте, постижу са ученицима добре резултате на такмичењима, казао  је министар просвете.

Он је оценио да је потребно да прође седам до осам година да би се видели помаци у реформи али и да су у Србији за годину дана направљени озбиљни помаци.

Наставница у ПТТ школи у Београду Ана Тодоровић је рекла да као саветник школске управе покушава да допринесе да школски систем буде бољи. Њене колеге пренеле су премијерки и минстру с каквим се проблемима суочавају на терену, како су опремљене школе и какви су кадрови за информатику, али и који су проблеми инклузивне наставе, али и који су конкретни пројекти у плану и која такмичења.

Учитељ у ОШ „Свети Сава“ у Косовској Митровици Милован Павловић рекао је да су на данашњем састанку упознати са плановима за подизање квалитета образовања на виши ниво.

Наш задатак је да трагамо за најбољим решењима како бисмо својим ученицима обезбедили што квалитетније образованње, рекао је он.

Loading