ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Стварамо услове у образовању да свака година буде година узлета

Министар просвете, науке и технолошког развоје Младен Шарчевић поручио је вечерас да сви напори у реформи образовног система иду у правцу да младима стварамо услове који ће им омогућити знање неопходно да обезбеде срећу и благостање себи и целој заједници.

Шарчевић је, обраћајући се на Светосавској академији у Народном позоришту у Београду, рекао да је квалитетно образовање сигуран пут ка успеху и ка друштву које развија и прави равнотежу између савремених токова и традиционалних вредности.

То је пут ка друштву које чува свој идентитет и тековине предака. Такве вредности нам је оставио и Свет Сава, као путоказ који треба да следимо, поручио је Шарчевић.

Министар је нагласио да је прошло 800 година откако су Немањићи Србију увели у европске народе.

Данас се поново придружујемо европској заједници народа. Решили смо да унапредимо своју државу, због нас самих, због наше деце и омладине, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима област образовања и науке је значајно узнапредовала у последњем периоду и управо нам европске и међународне институција одају признање због завидних резултата које смо за кратко време постигли у овим областима.

У неким сегментима, образовне реформе које воде ка остваривању стратегије образовања су прешле 90 одсто“ очекиване реализације, рекао је министар.

Он је подсетио да је обновљено и опремљено више од 1.000 објеката, да је реформисан план и програм за први и пети разред основне школе, да су европске институције и међународни партнери оцениле курикулум за предшколско образовање као један од најбољих у Европи.

Дуално образовање је нашло на опште одобравање ученика, њихових родитеља као и компанија. Увелико смо одмакли у пројекту националне матуре. Скоро да је завршена организациона реформа високо-струковних школа као и њихово прерастање  у струковне академије“, рекао је Шарчевић.

Министар је додао да указао на чињеницу да је покренут процес интернационализације наших студијских програма, да је донет нови Закон о фонду за науку и увећан буџет за истраживања.

Завршавамо Научно-технолошки парк у Новом Саду и започели смо нови у Нишу. Укључили смо више од 1.100 младих научника у први посао, а циљ нам је да се боље повежемо са нашом научном дијаспором. Постали смо пуноправни чланови ЦЕРН-а и ЕРАЗМУС, рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да су деци и младима стварамо услове који ће им омогућити стицање знања неопходних да би обезбедили себи срећу и благостање, али и допринели целој нашој заједници.

Наш задатак је да им стварамо услове у којима ће свака наредна година бити година узлета, закључио је Шарчевић.

Loading