ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Санација штете од пожара у Првој крагујевачкој гимназији у најкраћем могућем року

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишао је данас Прву крагујевачку гимназију, која је претрпела велика оштећења услед пожара у ноћи између среде и четвртка.

Данас смо овде да покажемо да је Министарство пријатељ који разуме невољу која је погодила једну од најбољих школа у Србији, рекао је након обиласка школе министар Шарчевић.

Он је нагласио да сврха посета није само давање подршке, већ превасходно да се на лицу места виде размере штете и у сарадњи са Градом договори санација објекта.

Намера је да убрзамо процедуре и да у што краћем року обновимо уништено, поручио је министар.

Шарчевић је додао да је школа већ аплицирала за средства Министарства за неколико пројеката, што је олакшавајућа околност, јер је документација припремљена.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић истакао је да је гимназија институција на коју је поносан цео град и да су сви Крагујевчани потрсени оним што се догодило.

Најважније је да школу што пре оспособимо за одвијање наставе, а град ће се финансијски и организационо укључити у обнову школе, рекао је Николић и додао да ће локална самоуправа учинити све да убрза издавање потребних дозвола.

Од првог тренутка имали смо сталну комуникацију и подршку Министарства и Града што је од великог значаја, рекла је директорка школе Славица Марковић. Настава није угрожена, а да ли ће почети 9. јануара зависи од тога да ли ће непријатни мириси бити елиминисани из школе.

Прелиминарна процена је да ће за обнову школских просторија бити потребно више од 14 милиона динара. Том проценом нису обухваћени трошкови набавке инвентара и рачунарске опреме, као ни мере заштите које налаже Завод за заштиту споменика културе. Укупна процењена штета износи око 20 милиона динара.
Гимназија у Крагујевцу је основана 1833.године, као прва гимназија јужно од Саве и Дунава, а 2008. године је одлуком Владе проглашена школом од посебног интереса за Републику Србију.

Loading