ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Циљ Министарства просвете је да врати славу високом образовању Србије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Нишу да се спроводи свеобухватна реформа образовања у Србији и да је један од циљева тог министарства интернационализација образовања.

Шарчевић је рекао да је то начин да високо образовање почне да зарађује, да се још подигне углед земље и покрене нови инвестициони циклус, као и да ће то допринети да млади, нарочито, они најобразованији остану у Србији.

Он је истакао и да је циљ да се врати слава високом образовању Србије.

Намера  је да се јача инфраструктура, пре свега на високом образовању. Имамо амбицију да вратимо славу високог образовања од пре 30 година када је у Србији било на десетине хиљада страних студената, рекао је он.

Шарчевић је оценио да универзитети из Србије имају капацитете да школују стране студенте.

Он је похвалио и свеобухватни напредак Нишког универзитета за који је рекао да је један од стубова високог образовања Србије.

Министар је навео да се наставља улагање у инфраструктуру образовних и научних институција и да то показује да је образовање у Србији у експанзији.

Обнављамо основне школе, средње школе…Уводимо нове смерове. Изузетно је добро што у Нишу деца  показују све веће интересовање за математику, информатику, физику. Гимназије у Нишу напредују интензивно и једне су од бољих, навео је Шарчевић.

Министар просвете и председница Владе Србије Ана Бранабић обишли су данас радове на изградњи Научно-технолошког парка Ниш а потом посетили Стартап центар у Нишу.

Премијерка је том приликом положила и камен темељац за изградњу вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу.

Полагању камена темељца, осим председнице Владе Србије и министара просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, присуствовали су и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, као и шефица представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Loading