ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА високо позиционирана и да то најбоље потврђује напоре наше земље на том пољу.

На онлајн скупу посвећеном националним политикама о вештачкој интелигенцији у образовању који је организовао УНЕСКО Ружић је као  главни говорник у име премијерке Србије Ане Брнабић министрима образовања из других земаља, представио резултате које је Србија постигла у  области вештачке интелигенције.

Он је рекао да је Србија на време препознала значај вештачке интелигенције и  да је прва земља у региону Југоистичне Европе, која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције.

С обзиром да је образовање један од стубова Стратегије вештачке интелигенције, почели смо да спроводимо реформу образовања припремајући промене курикулума у школама“, рекао је Ружић.

Он је додао да  на факултетима у Србији постоји седам мастер програма у области вештачке интелигенције.

Тиме ћемо обезбедити да уз више од 3.000 ИТ стручњака, имамо и 300 високобразованих стручњака из области вештачке интелигенције“, рекао је он.

Ружић је истакао да се о вештачкој интелигенцији учи и у основним и средњим школама.

Наш је циљ да имамо друштво спремно за будућност и желимо да деца у школама уче о вештачкој интелигенцији, како би могли да разумеју технологију, постану иноватори и лидери у примени вештачке интелигенције“, рекао је министар.

Он је навео да се ученици у 7. разреду основне школе упознају са вештачком интелигенцијом кроз предмет Техника и технологија, а да су у осмом разреду о тој теми уче кроз предмет  Информатика и рачунарство.

Такође, како је додао, и у средњим школама, имамо неколико предмета и програма који укључују тему вештачке интелигенције.

Од следеће школске године,  како је рекао,  план је да се за ученике  трећег разреда средње школе покрене нови изборни програм, који ће их упознати са концептом и улогом вештачке интелигенције, правцима развоја и областима примене.

Подсетио је да је основан и Институт за вештачку интелигенцију, који окупља таленте из Србије и повезује их са светских стручњацима.

Ружић је рекао да вештачка интелигенција утиче на промене у свету и на нашу будућност и да је непходно да размишљамо како да је користимо на добробит свих.

Loading