ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Расписан Јавни конкурс за избор мастер студијских програма из области информационих технологија и програмирања

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је данас Јавни конкурс за избор мастер студијских програма из области информационих технологија, програмирања, анализе података и организације.

Циљ конкурса је да се повећа број стручњака и побољша квалитет ИТ кадра у Србији, али и обезбеде услова за раст ИТ индустрије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић потписали су данас у Београду споразум којим је договорена сарадња када је реч о реализацији конкурса.

Министар је рекао да ће се на овај конкурс пријављивати факултети и да ће се процењивати ко испуњава стандарде.

Циљ Министарства је да се унапреди образовање у свим сегментима, нарочито у области ИТ сектора. Ради се системски од основне школе кроз обавезну информатику, а наставља се  увођењем специјализованих ИТ одељења у гимназијама, док су на факултетима у протекле две године повећане квоте за ИТ, казао је Шарчевић.

Он је најавио да ће број ИТ одељења у гимназијама у новој школској години бити повећан на 55, а да се када је реч о високошколским установама наставља  реформа.

Морају се испунити одређени домаћи и међународни стандарди. Потребно је испунити стандарде квалитета, индикатори су свима познати, казао је он.

Директор Инцијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић рекао је да му је драго што ће овај јавни позив, намењен факултетима у целој земљи, својим специфичним форматом донети потпуно нову могућност у високо образовање Србије.

Конкурс ће омогућити да наша земља, кроз сарадњу образованих институција и привреде, добије кадрове са знањима која су неопходна за даљи развој врло перспективне индустрије дигиталних производа и услуга, навео је Ђурђевић.

Предвиђено је да мастер програм траје три семестра, док ће пријављене високошколске институције морати да предложе и најмање један кратки студијски програм из наведених области.

Конкурсом је одређено да пријављени програми морају да обухвате предмете из области дистрибуираног рачунарства, анализе података, интерактивног рачунарства, и бар један обавезни предмет из организације и управљања који ће студентима са претходним техничким знањима понудити пословне вештине неопходне за развој дигиталних производа.

Услови конкурса налажу да програм обавезно садржи стручну праксу и практичан рад у трајању од најмање осам недеља код компанија које послују у некој од наведених области. У реализацији наставе, поред наставника и сарадника запослених на високошколској установи која се пријављује, према условима конкурса, неопходно је да учествују и стручњаци из привреде.

Конкурс је отворен за све државне универзитете или факултете који већ имају студијске програме из рачунарства, информaционих технологија, менаџмента или организационих наука. Приватне високошколске установе могу да учествују на конкурсу у оквиру заједничке пријаве са државним универзитетима или факултетима.

Влада Републике Србије финансираће процес акредитације, потребну опрему и средства за накнаде студената на студентској пракси у износу од 11 милиона динара за најмање један студијски програм који буде изабрала комисија састављена од представника државних институција, ИТ компанија чланица Иницијативе „Дигитална Србија“ и високошколских установа из иностранства.

Министарство просвете обезбедиће 15 буџетских, од укупно 35 студентских места на програму. Иницијатива „Дигитална Србија“ у школској 2019/2020. години стипендираће до десет студената, без обавезе праксе или запослења у компанијама које окупља ова непрофитна организација. Између осталог, Иницијатива ће подржати реализацију овог јавног конкурса и тако што ће за највише два изабрана мастер програма опремити две ИТ учионице.

Високошколске институције чији програми буду изабрани на конкурсу биће у обавези да омогуће упис најмање две генерације студената, почев од школске 2019/2020. године.

Јавни конкурс биће отворен 45 дана, а заинтересоване високошколске установе могу да се пријаве електронским путем на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја https://prosveta.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/o-konkursi/

Loading