ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Провинција Шандунг заинтересована за сарадњу са српским научницима

Делегација кинеске провинције Шандунг, која је на првом месту у НР Кини по пољопривредној производњи, састала се са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја како би проширили сарадњу са Републиком Србијом у области науке и технологија.

Ванг Шанжуан, заменик гувернера провинције Шандунг, истакао је да та провинција придаје велики значај иновацијама и научно-технолошком развоју и да је, по том основу, прошле године уложила 26 милијарди долара.

Он је констатовао да Србија има одличан потенцијал када је реч о пољопривреди, биотехнологији и пољопривредној механизацији.

Желимо већу сарадњу у између високошколских установа, истраживачких центара и компанија у тој области, да омогућимо размену кадрова, да отворимо заједничке лабораторије, олакшамо трансфер технологијa, рекао је Ванг и поручио српским научницима да су добродошли на усавршавање у НР Кину.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић рекао је да је Србија веома заинтересована да се предлог кинеске делегације оствари и указао на чињеницу да је Београдски универзитет на 43. месту у свету на Шангајској листи у области хране и прехрамбених технологија.

Потенцијал који имамо је одличан основ за будућу сарадњу. Због наших одличник билатералних односа на свим нивоима, чини се као да је Кина ту поред нас, близу, иако је географски веома удаљена, рекао је Недовић.

Делегацију Министарства просвете чинили су и помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Марија Кузмановић и помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем Саша Лазовић.

Провинција Шандунг је на трећем месту у Народној Републици Кини по висини БДП-а и на другом када је реч о развијености индустрије у тој земљи.

Loading