ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен Центар за роботику и вештачку интелигенцију у образовању у Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су данас Центар за роботику и вештачку интелигенцију у образовању који је смештен  на Учитељском факултету Универзитета у Београду.

Србија је у Центар који је заједнички подухват Министарства просвете, науке и технолошког развоја и кинеске компаније „Нет Драгон“ уложила 15 милиона динара, док су кинески партнери дали значајно већа средства.

У делегацији која је обишла центар били су и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф др. Владимир Поповић и министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић.

Председник Александар Вучић је изјавио да је Србија добро разумела да је област иновативних технологија, роботике и вештачке интелигенције пут у будућност и оценио да би наша земља могла да буде једна од најуспешнијих у дигиталној сфери.

Према његовим речима, све изгледа готово надреално и као да није у Србије, али се показало да је могуће да буде у Србији.

Председник Вучић је после обиласка Центра за роботику и вештачку интелигенцију најавио да ће овакви центри бити отворени у Новом Саду и Трстенику и додао да је захвалан кинеским партнерима.

Желимо да обучавамо учитеље, наставнике, професоре, да идемо у корак са новим технологијама. Кина је водећа земља у вештачкој интелигенцији, а ми смо срећни што у томе можемо да учествујемо, рекао је Вучић.

Амбасадорка Кине у  Чен Бо истакла је данас да су дигитално образовање и дигитална економија покретачка снага развоја целог света, као и да Кина и Србија све више сарађују у овим областима.

Надам се да ће у будућности иновације и нова технологија постати нова растућа тачка наше сарадње, рекла је она.

Менаџер компаније „Нет Драгон“  Лиу Деижан (Liu Deijan)  који се присутнима обратио путем видео линка истакао је да постоји искрено пријатељство Кине и Србије.

Велика је част што могу да радим са српским тимом и што смо успели да успоставимо овај центар. Надамо се ћемо у блиској будућности наставити рад и тако дати допринос побољшању образовног система, рекао је он.

Декан Учитељског факултета Данимир Мандић рекао је да овај пројекат омогућава и праћење напредовања ученика.

Успели смо да направимо центар и софтвере који би били репрезентативни за целу Европу и свет. Враћамо васпитну функцију школи, да наставник не буде преоптерећен основним пословима, већ да подстиче ученике у развоју, рекао је Мандић.

Loading