ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ МОДЕЛА СТУДЕНТСКЕ ПРАКСЕ НА ФАКУЛТЕТУ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА

Данас је на Факултету политичких наука у Београду одржано представљање оквира за Национални модел студентске праксе под називом „Мој град – мој избор – моја каријера“. Представљању су присуствовали: државни секретар задужен за високо образовање, проф. др Владимир Џамић, декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Симић, директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић, као и председник ГО Вождовац, Александар Савић и помоћник председника ГО Палилула, Милош Алексић и заменик директора Канцеларије за младе града Београда, Немања Марковић.

Државни секретар Џамић истакао је да је Факултет политичких наука први у низу факултета на коме се одржава разговор са студентима на тему националног модела студентске праксе, нагласивши да је управа Факултета политичких наука урадила много на повезивању са привредом и државним институцијама у којима се обавља пракса.

Изузетно је важно да високошколске установе буду повезане са привредом и локалном самоуправом, јер ће студенти тако имати прилику да теоријска знања примене у реалном радном окружењу. Важно је рећи да имамо велику подршку Привредне коморе Србије, Сталне конференције градова и општина и центара за развој каријере установа широм Србије. Све ово радимо због младих и за младе у Србији и њихову будућност“, истакао је Џамић.

Овај модел студентске праксе је подизање на виши ниво бриге државе и друштва о томе куда иду наши студенти. Ми се старамо за даљи пут ангажовања младих на тржишту рада, изјавио је декан ФПН-а.

Нагласио је да је битно да студенти након завршетка факултета буду конкурентни на тржишту. Изнео је да је Факултет склопио 30 различитих споразума са институцијама и привредним субјектима и послао 150-200 студената на праксу.

Ми не чинимо никакво јуначко дело, већ смо дужни да као одговорна установа и одговорни чланови друштва овако нешто омогућимо. Морамо да водимо рачуна о студентима јер су они будућност овог друштва, закључио је проф. др Симић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић указао је да процес образовања треба да прати потребе тржишта рада. Појаснио је да су уз менторство запослених практиканти имали прилику да науче о општем, али и практичном делу рада Националне службе.

Битно је ојачати институционални и нормативни оквир у ком ће овај програм функционисати. Интензивно радимо на реализацији наших планова, предочио је Мартиновић.

Према речима председника ГО Вождовац, млади који су радили у општини су много помогли у њеном раду. Такође, казао је да је њихова акција била изузетно успешна.

Наша врата су вам увек отворена. Биће места за младе људе, то је обострани интерес, посебно се обратио студентима.

Помоћник председника ГО Палилула и студент докторских студија ФПН-а истакао је да само праксом може да се досегне виши ниво знања. Она је, по његовим речима, не само ставка у CV-ју, већ и начин стицања вештина.

Loading