ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписана Дунавска повеља и омогућено јаче повезивање образовног и пословног сектора

Представници Министарства просвете, Универзитета у Београду и Привредне коморе Србије, заједно са хрватским Министарством за рад потписали су у Загребу Дунавску повељу за младе таленте која ће омогућити јаче повезивање образовног и пословног сектора, а младима конкретну праксу и примењиво знање.

Дунавску повељу, у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја потписала је помоћница министра задужена за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић.

Она је на завршној конференцији „Боље шансе за младе људе у Дунавском региону“, која је део пројекта „EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“, истакла да је тај пројекат дошао у правом тренутку.

Неке од резултата пројекта искористили смо за креирање Нацрта закона о високим дуалним студијама због чега је овај пројекат за Републику Србију заиста од великог значаја, рекла је Грујић.

Помоћница министра је истакла да је умрежавање институција, попут Министарства просвете, Привредне коморе Србије, факултета ФЕФА, компаније Горење, Институт Михаило Пупин, као и сарадња са осталим земљама веома значајна.

То је много помогло тиму који је израдио Нацрт закона о виским дуалним студијама и по томе ће  пројекат EDU-LAB постати један од лидерских пројеката за развој дуалног образовања у нашој земљи, подвукла је Грујић.

Осим помоћнице министра, повељу су потписали и ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић, Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије, као и министар рада и пензијског система Владе Републике Хрватске Марко Павић, у присуству државне секретарке Министарства науке и образовања Хрватске Бранке Рамљак и помоћнице министра регионалног развоја и Европске уније Стеле Арнери.

Пројекат „EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“, окупио је 27 партнера из 10 земаља.

Циљ пројекта је да се младим људима осигура квалитетнији пренос знања, пружи образовање кроз практичан рад, створи боље пословне прилике и ојача регионални економски развој.

Европска комисија је овај пројекат препознала као један од стратешки најважнијих

EDU-LAB пројекат је током две и по године првенствено био посвећен развоју стратегије за јачање квалитетнијих студијских програма и радних места.

Поред тога био је усмерен на развијање боље сарадње између високошколских установа, пословног сектора и јавне управе, подстичући развој бројних стручних студија и охрабривања измена и допуна правних аката у области високог образовања.

Пројекат суфинансира Европска унија, а носиоци пројекта су пословни сектор, високо образовање, јавна управа и цивилно друштво.

Организатори конференције су водећи пројектни партнер Европске фондације за образовање (EFE) и Фондација знања хрватског пројектног партнера, чија је мисија повезивање образовног и пословног света кроз своје активности.

Loading