ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум о решавању просторних капацитета и услова рада за четири факултета

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и представници четири факултета Универзитета у Београду потписали су данас у згради Ректората Cпоразум о решавању просторних капацитета  и услова рада, који треба да допринесе још квалитетнијем студирању у Србији.

Споразум су потписати декан Факултета безбедности Ивица Радовић, декан Биолошког факултета Жељко Томановић, декан Географског факултета Дејан Филиповић и  председница Савета Филолошког факултета Весна Половина.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да и на другим факултетима постоји проблем недостатка простора али да ова четири факултета имају апсолутну предност.

Овај споразум нас обавезује да будемо оперативнији него до сада. Свакако су два модела која ћемо примењивати за решавање ове ситуације. Један је оптимизација простора, која је започела прошле године и где смо решили мали број проблема. Покренули смо мрежу свих установа, како би се видело који је простор и имовина на располагању, навео је Шарчевић.

Он је рекао да нема новца да се гради много нових зграда, али да су на располагању постојећи простори и одређене парцеле.

Ми смо радећи на припреми овог документа, радили у договору са градским властима на адаптацијама многих простора који су у функцији разних врста установа, тако да одређеним размештајем можемо решити део проблема, казао је министар и додао да ће Србија ове године уложити више у инвестиције.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић истакао је да му је посебно драго што се „потписивање дешава у години када се обележава 200 година од оснивања Велике школе, 1808. године у Београду“.

Ми ћемо то обележити 13. септембра. Надам се да ће до тада бити реализована нека од решења из овог споразума, казао је он.

Бумбаширевић је подсетио да се Универзитет у Београду састоји од 31 факултета, 11 научних института, 12 центара и Универзитетске библиотеке, као и да на њему ради 5.000 наставника и сарадника и око 3.000 ненаставног особља, док на више од 400 студијских програма има нешто више од 100.000 студената.

Декан Факултета безбедности Ивица Радовић захвалио се у име потписника министру просвете оцењујући да је реч о историјском споразуму.

 

Loading