ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан нови Споразум о сарадњи у области наставе француског језика

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Француске Пјер Кошар потписали су данас Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовним установама Републике Србије.

Министар Ружић рекао је да је потписивањеспоразума значајано за јачање сарадње две земље у области образовања.

Он је додао да је ово трећи пут да се потписује овакав споразум и да се на тај начин обезбеђује континуитет сарадње у области наставе француског језика у Србији.

Реализацијом овог споразума биће створен оквир за праћење развоја двојезичне српско-француске наставе у Србији, што ће додатно допринети унапређењу система образовања и васпитања“, навео је Ружић.

Он је истакао да је у нашој земљи постоји дуга традиција изучавања француског језика не само на високошколским установама, већ и у основним и у средњим школама.

Како је навео, тренутно се француски језик учи у 360 основних школа, 187 средњих школа и у 5 школа за образовање ученика са сметњама у развоју.

Када је реч о билингвалној настави, односно о настави на српском и француском језику у Србији се реализује у седам школа, односно у једној основној школи и шест гимназија“, додао је министар.

Ружић је указао и да две земље веже традиционално пријатељство, као и посебне културно-историјске везе.

То нас подстиче да још више радимо на унапређењу наших односа и сарадње на свим пољима. Захвални смо на подршци коју је до сада Француска пружала Србији на путу придруживања Европској унији. Верујем да ће и током будућег председавања Саветом Европске уније Француска дати добар подстицај евроинтеграцијама Србије“, казао је Ружић.

Француски амбасадор у Србији Пјер Кошар рекао је да споразум који је данас потписан даје оквир за заједнички рад на ширењу француског језика у образовном систему Србије.

Он је указао на важност постојања билингвална одељења и додао да се ради на томе да професори који раде у таквим одељењима добију потребне обуке.

Као посебан облик сарадње у области франкофоније амбасадор је навео међууниверзитетску сарадњу и да је циљ да што више студената из Србије оде на студије у Француску.

Loading