ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета Јапану и планови за успешну будућу сарадњу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је током посете Јапану од 29. јануара до 2. фебруара предводио нашу делегацију на првим међувладиним консултацијама о научно-технолошкој сарадњи. Током посете сусрео са министром образовања, културе, спорта, науке и технологије Јапана Коићи Хагиудом (HAGIUDAKoichi), а делегација је посетила Токијски универзитет, Национални институт напредне индустријске науке и технологије (AIST) и Институт индустријске науке (IIS) који је у саставу Токијског универзитета.

Ово су биле прве консултације одржане ускладу са постојећим Споразумом о сарадњи у области науке и технологије из 1981. године, како би се интензивирала сарадња са научном заједницом Јапана и покренули билатерални пројекти. Презентације потенцијала научно-истраживачких заједница обе стране и разговори у циљу идентификације поља на којима постоји обострани интерес за унапређење сарадње, уз обострано обавезивање на предузимање конкретних мера и наставак комуникације о формализацији будуће сарадње, отворили су реалну могућност за продубљивање и јачање сарадње са Јапаном у предстојећем периоду.

Министар Шарчевић истакао је унапређење научно-технолошке и образовне сарадње, укључујући и размену студената између две земље. Упознао је делегацију Јапана са дугом традицијом науке и образовања и истакао да је Србија 2019. године постала пуноправна чланица CERN-а и изразио задовљство постојећом, иако спорадичном, разменом студената и истраживача. Посебно је истакао да је привредни развој Србије интензивиран, уз динамичан раст инвестиција.

Министар Хагиуда се захвалио министру Шарчевићу што лично предводи прве међувладине консултације о научно-технолошкој сарадњи између две земље и нагласио је да је посета премијера Абеа Србији 2018. године довела до значајног унапређења билатералне економске сарадње и пренео уверење да ће то довести до јачања сарадње на осталим пољима. Као министар задужен и за спорт изразио је наду да ће велики број српских спортиста, укључујући Новака Ђоковића који је изузетно популаран у Јапану, учествовати и остварити одличне резултате на Олимпијским играма у Токију ове године. Хагиуда је пренео да је у Јапану у фискалној 2016. години било 26 стипендиста из Србије, 40 стипендиста из Јапана је похађало студије у Србији, 30 српских научних истраживача је боравило у Јапану, док је у Србији било 97 јапанских научних истраживача.

Помоћник министра проф. др Виктор Недовић који је био у делегацији Србије нагласио је постојање интереса за сарадњу на пољима математике, роботике, екологије, енергетике, производње хране, вештачке интелигенције, биологије и машинства. Подсетио је да је Србија једна од пет држава која учествује у УН Глобалном пилот програму о науци, технологији и иновацијама за SDGs и да би у том контексту такође могла да буде остварена сарадња и са Јапаном.

Проф. др Владимир Поповић представио је области науке, технологије и иновација и истраживачке и иновационе капацитета у Србији, док је проф. др. Миодраг Михаљевић презентовао преглед сарадње са Јапаном у области кибернетичке сигурности, приватности и blockchain технологије. Директор Иновационог фонда др Иван Ракоњац је представио фонд и потенцијале за сарадњу у области технолошког трансфера и иновација, док је помоћник министра др Марина Соковић предочила биолошке науке у Србији.

Амбасадор Накане се у завршном обраћању захвалио на детаљним презентацијама и размени мишљења и изразио уверење да су консултације допринеле сагледавању политика и система две земље на пољу науке, технологије и иновација. Констатовао је да је потенцијал за сарадњу значајан и да треба што пре покренути све сегменте колаборације. Министар Младен Шарчевић ће у наредном периоду предложити одржавање заједничког интерресорног састанка министарстава и институција у Србији која се баве разматраним темама како би се формулисао свеобухватни приступ у циљу унапређења сарадње са Јапаном. Предложено је да се у циљу формализације сарадње размотри могућност за потписивање МоР са МИП Јапана или MEXT, док ће у Министарству просвете, науке и технолошког развоја бити размотрен начин за упућивање заједничких позива за пројекте у сарадњи са JSPS и JST. Делегација Србије предложила је да наредне године буде домаћин јапанској делегацији на другој рунди међувладиних консултација.

Представници министарства и институција Јапана оценили су да су консултације правовремене и корисне и захвалили за висок ниво презентација из Србије. Констатовали су да су им консултације и директан контакт са представницима наше делегације пружили добар увид у потенцијале наше научно-истраживачке заједнице и изразили оптимизам по питању јачања сарадње на овим пољима у будућности.

Министар Шарчевић је предводио делегацију на састанку са деканом Токијског универзитета (UniversityofTokyo) Макотом Гонакамијем. Професорка Одељења за словенске језике и књижевност Факултета друштвених наука и социологије Кеико Митани је обавестила да су тренутно у току разговори са Универзитетом у Београду о продубљивању универзитетске сарадње, посебно имајући у виду интересовање јапанских студената за историју Србије и Западног Балкана, као и за фолклор и традиционалне плесове. Пренела да се за март планира одржавање симпозијума у сарадњи са професорима Правног факултета Универзитета у Београду.

Министар Шарчевић је са делегацијом посетио и Национални институт за напредне индустријске науке и технологију (NationalInstituteofAdvancedIndustrialScienceandTechnology/AIST) у Цкуби. Председник AIST Рјођи Ћубаћи представио је институт чији је циљ премошћавање јаза између технологија и индустрије кроз истраживање које представља основу за иновације и подстицање људских ресурса који предводе иновације. Министар Шарчевић и Владимир Поповић су упознали саговорнике са политикама у области науке, технологије и иновација и истраживачким и иновационим капацитетима у Србији, као и са убрзаним развојем IT сектора у Србији који постиже изванредне резултате. Министар Шарчевић је пренео спремност наше стране на сарадњу са AIST, укључујући и поље екологије за које је AIST такође заинтересован.

Састанку су са јапанске стране присуствовали и потпредседник Сатоши Секигући, директор Сектора за унапређење сарадње и међународну сарадњу Масаки Танигући, директор Геолошког музеја Сумито Морита, представник Канцеларије за глобалну сарадњу Осаму Марујама и представница Канцеларије за односе са јавношћу Михо Ватанабе.

Српска делегација посетила је и Институт за индустријску науку (InstituteofIndustrialScience, IIS) који је у склопу Токијског универзитета и лабораторију у оквиру IIS.

Loading