ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Озваничена сарадња Универзитета у Београду, Нишу и Новом Саду са Универзитетом Ђао Тонг из Шангаја

Споразум о сарадњи између Универзитета Ђао Тонг из Шангаја са Универзитетом у Београду, Новом саду и Нишу потписан је данас у Српској академији наука и уметности.

Споразум су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, потпредседница за образовање и међународне односе Универзитета Ђао Тонг из Шангаја Ксуемин Ксу, ректор Универзитета у Нишу Драган Антић, проректор Београдског универзитета Ненад Зрнић, проректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић.

Споразум успоставља институционалне оквире за спровођење обостране академске и научне размене између универзитета потписника, а уз финансијску и организациону подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ђао Тонг Универзитета.

Министар просвете истакао је да потписивање споразума о сарадњи треба да буде посебан мотив за српску научну и академску заједницу.

Ми смо искрени пријатељи са грађанима Кине, са нашим братским народом. Сарадња кроз науку и образовање је најчвршћа сарадња, јер ту се стичу и пријатељства за читав живот, а образовање је најбољи мост сарадње међу државама, рекао је Шарчевић.

Он је подсетио да је Универзитет Ђао Тонг већ сарађивао са српским научницима и професорима.

Сада имамо прилику да створимо много дубље везе, сарадњу у разним научним областима. За нас је ово велика част, како за наше универзитете, тако и за целу државу, закључио је Шарчевић.

 Универзитет Ђао Тонг ће размењивати студенте у трајању до једног семестра са универзитетима у Београду, Новом Саду и Нишу. Обострана размена ће се пре свега односити на студијске програме основних студија из области математике, физике, пољопривреде и менаџмента, уз могућност проширивања сарадње и на друге академске области у будућности.

Размене студената спроводиће се у склопу програма академске мобилности, у оквиру кога ће се вршити и признавање бодова стечених током мобилности.

Споразумом је предвиђено и обострано финансирање трошкове исхране и смештаја студената који ће бити на размени у Србији и Кини. 

Универзитет Ђао Тонг у Шангају, основан 1896. године, један је од најпрестижнијих Народној Републици Кини и високо је позициониран на светским ранг листама универзитета. Овај универзитет спроводи академске програме и на енглеском језику, укључујући и заједничке студијске програме у сарадњи са еминентним универзитетима из Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Loading