ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отварање дигиталног кабинета за руски језик у Тителу

Основна школа „Светозар Милетић“ у Тителу добила је дигитални кабинет за руски језик, чије је комплетно реновирање, адаптацију и набавку савремене опреме подржала компанија Нафтна индустрија Србије (НИС) у оквиру свог корпоративног програма „Енергија знања“

Свечаном отварању дигиталног кабинета за руски језик присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Школске управе Нови Сад, локалне самоуправе, компаније НИС и руководства Основне школе „Светозар Милетић“ у Тителу.

Cаветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Биљана Марић рекла је да министарство и компанија НИС успешно настављају сарадњу којом је предвиђено заједничко деловање у области науке и образовања. 

Опремање школа, кабинета, сарадња са високошколским установама и размена су она права помоћ и подршка која је нама и установама потребна. У склопу програма „Енергија знања“ биће опремљено још пет дигиталних кабинета за руски језик до краја текуће школске године, најавила је она.

Према њеним речима, ради се анализа потреба школа које ће бити обухваћене следећим програмским циклусом.

Нови, дигитални кабинет за руски језик прва је учионица мултимедијалног карактера у овој школи. Комплетно адаптиран и реновиран, кабинет је опремљен и савременим наставним средствима, “паметном таблом” са вишеструком наменом, пројектором и лаптопом.

Руски језик је, поред енглеског језика, једини страни језик који се изучава у школи, а наставу похађају сви ученици од петог до осмог разреда, којих је тренутно око 350. Ученици ове школе редовно учествују на олимпијадама из руског језика које организује компанија НИС и захваљујући том учешћу и запаженим резултатима које остварују, НИС је кроз свој програм „Енергија знања“, у циљу популаризације руског језика у Србији, подржао опремање дигиталног кабинета за руски језик у овој школи.

Председница Скупштине општине Тител Весна Кнежевић  навела је да та општина има дугу традицију учења руског језика и да је одлуком да подржи Општину Тител и њене ученике, Нафтна индустрија Србије потврдила своју позицију лидера у области друштвено-одговорног пословања.

Саветница заменика генералног директора НИС-а, Снежана Лакићевић  навела је да је приоритет компаније улагање у образовање, а нарочито у образовне профиле од интереса за компанију, као и да су у претходном периоду у три школе у Панчеву за потребе Рафинерије Панчево адаптирани кабинети и прилагођени образовни профили.

Инвестирали смо у опремање учионица и лабораторија, имамо одличну сарадњу са Министарством просвете и пратимо и потребе привреде, јер је усклађивање потреба привреде и образовног система веома важно у 21. веку. Кроз програм „Енергија знања“  пратимо и развој руског језика и културе, казала је она.

Додала је да НИС од 2013. године организује Олимпијаде из руског језика и да су на њима ученици из Титела редовни учесници.

Током седам година реализације програма „Енергија знања“, компанија НИС је до сада опремила преко 50 учионица и лабораторија у школама и на факултетима у Србији.

НИС је подржао и отварање Центра за руске студије на  Факултету Политичких наука у Београду, док је на Педагошком факултету у Сомбору креирана база наставног кадра за двојезична одељења у школама. Олимпијада знања из руског језика коју организује компанија НИС је 2014. године ушла у званичан календар такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Loading