ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од наредне школске године измењени уџбеници за биологију

Радна група Завода за унапређивање образовања и васпитања, која је формирана на захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја утврдила је да треба исправити недостатке у седам од осам одобрених уџбеника  за биологију за 8. разред основне школе, а који се односе на „биолошки смисао адолесценције“.

Стручна комисија је проверила наводе који су се чули у јавности, а који се односе на одређене интерпретације у овим уџбеницима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у складу са процедуром, претходно затражило и мишљење Национално просветног савета који је потврдио да уџбеници прате програм, али да се мора водити рачуна да ученици осмог разреда немају потребна предзнања из области психологије и социологије и да се та знања стичу током средњег образовања.

С обзиром да министар и ЗУОВ дају мишљење на основу тумачења научних чињеница консултовани су и Српско биолошко друштво, као и све катедре биолошких факултета.

Завод ће упутити образложење издавачима Клет, Завод за уџбенике, Едука, Дата статус, Герундијум, Вулкан издаваштво и Нови Логос који су дужни да у одређеном року доставе заводу исправљен рукопис уџбеника.

 

Loading