ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Објављене збирке задатака за малу матуру

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Просветни преглед објавили су збирке задатака за завршни испит у основном образовању и васпитању. Припремљене су укупно 24 збирке.

Као и претходних година, припремљене су збирке задатака из српског језика и матерњег језика за седам националних мањина (албански, бугарски, мађарски, румунски, русински, словачки и хрватски језик).

Поред њих, припремљене су збирке задатака из математике као и задатака за комбиновани тест која садржи задатке којима се испитују постигнућа ученика из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Ове збирке су такође припремљене на српском језику и на језицима националних мањина.

Збирке садрже по 450 задатака заснованих на образовним стандардима, распоређених на три нивоа постигнућа – основном, средњем и напредном. Оне омогућавају ученицима осмог разреда да самостално вежбају и проверавају знање, али и да се упознају са моделима по којима се конструишу задаци за испит који је пред њима. На крају ових публикација налазе се и решења задатака на основу којих ученици могу да стекну увид у сопствену успешност и прате напредовање.

У изради задатака за ове збирке учествовало је око стотину наставника из основних и средњих школа и са факултета, чиме је осигуран квалитет у свим траженим елементима. Искуство које су аутори стекли у раду са ученицима посебно је допринело да задаци буду усклађени са наставном праксом. Важно је истаћи да су рецензенти задатака и збирки угледни стручњаци у својим областима, што је још једна потврда квалитета ових издања.

У односу на прошлогодишње збирке, број задатака је промењен, тако да свака овогодишња збирка садржи по најмање 100 нових задатака. Треба напоменути да је збирка из биологије, географије, историје, физике и хемије обогаћена са више од 270 нових задатака.

Поменуте збирке биће у продаји од 19. јануара 2015. године и могу се набавити у књижарама Просветног прегледа, Завода за уџбенике, Службеног гласника и у књижарској мрежи широм Србије. Збирке се могу поручити и преко школе, као и до сада.

Цене су се у односу на прошлу годину незнатно промениле, тако да Збирка за српски или матерњи језик износи 270 динара, Збирка за математику 170 динара, док Збирка за комбиновани тест износи 160 динара.
У припреми су и збирке тестова са претходних завршних испита из српског тј. матерњег језика и математике које ће се у продаји појавити од 1. марта 2015. године.

Loading