ЋИРИЛИЦА | LATINICA

НИС улаже 114,5 милиона динара у безбедност и дигитализацију у школама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић  и генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи.

На свечаности у Палати Србија размењени су и споразуми о сарадњи компаније НИС и локалних самоуправа, партнера програма друштвене одговорности „Заједници заједно“. Кроз овај програм НИС ће уложити 114,5 милиона динара у основне и средње школе у 12 градова и општина у Србији – Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту. Средства су намењена за опремање образовних установа у наведеним градовима савременим безбедносно-информационим системима и дигитализацију наставног програма. На овај начин НИС жели да допринесе безбедности деце у школама, као и да ученицима обезбеди боље услове за стицање нових знања и вештина.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је улагање у образовање доказ да је компанија НИС окренута деци.

Желим да се захвалим за све што је ова компанија урадила и што ће тек урадити, и могу слободно да кажем да смо постали партнери. Посебно је важно што НИС увек пита шта је потребно и неопходно, како би што боље одговорили на потребе заједнице. Ова акција има велики значај за безбедност деце, која нам је приоритет. Што је бољи и стабилнији систем, већа је могућност да спречимо лоше ситуације и да учинимо наше школе што безбеднијим, закључио је Шарчевић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић захвалио је НИС-у што пружа допринос тежњама Републике Србије да подигне квалитет живота грађана наше земље.

Важно је да компаније буду друштвено одговорне и да покажу да, сем стицања профита у Републици Србији, умеју и да уложе у локалне средине и допринесу квалитетнијем животу мештана. Задатак Владе  Србије није само да људи имају оно основно, већ да како држава економски јача, људи то сваког дана и лично осете, да њихова деца имају боље школе, да имају боље болнице, путеве, али и већу безбедност, рекао је Стефановић.  

Генерални директор НИС Кирил Тјурдењев рекао је да је од 2009. године кроз програм „Заједници заједно“ реализовано готово хиљаду пројеката и уложено више од милијарде динара.

Потребе заједнице сагледавамо у реалности данашњице, али увек са погледом у будућност. У партнерству са Владом Србије и локалним самоуправама одређујемо и приоритете. Прошле године је то било здравље деце о којем ћемо, наравно, и даље бринути. У овој години, наш фокус остаје на младима. У сарадњи са министарствима просвете и унутрашњих послова, подржавамо дигитализацију у образовању и унапређење безбедносних система у школама, рекао је Тјурдењев.

Скупу су присуствовали и министар рударства и енергетике Александар Антић  и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Данашња свечаност уједно означава и почетак овогодишњег конкурса у оквиру програма „Заједници заједно“. О избору пројеката који ће бити подржани одлучиваће Комисија састављена од представника Министарства унутрашњих послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, локалне заједнице и компаније НИС. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ који траје до 17. марта 2020. године објављени су на сајту www.nis.eu/zajednici-zajedno, а резултати конкурса биће објављени до 22. априла 2020. године.

Као један од водећих социјалних инвеститора у Србији, НИС под слоганом „Будућност на делу“ већ годинама улаже значајна средства у развој заједнице, посебно подршку младима. Од 2009. године у друштвено одговорне пројекте компанија је инвестирала више од 3,7 милијарди динара.

Loading