ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наредне недеље, комбинована настава у VII и VIII разредима, у средњим онлајн у 40 локалних самоуправа

На основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, формираног од стране Кризног штаба, ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада (КОМБИНОВАНА НАСТАВА)  примењиваће у VII и VIII РАЗРЕДУ ОСНОВНИХ ШКОЛА на територији  40 локалних самоуправа.

У истим локалним самоуправама ТРЕЋИ МОДЕЛ наставе (ОНЛАЈН НАСТАВА)   примењиваће се  у  СРЕДЊИМ ШКОЛАМА.

Ови модели организације образовно-васпитног рада примењиваће се од 13. септембра 2021. године на територији следећих општина и градова:

  1. Кладово,
  2. Петровац на Млави,
  3. Нова Варош,
  4. Прибој,
  5. Ужице,
  6. Ваљево,
  7. Деспотовац,
  8. Јагодина,
  9. Параћин,
  10. Свилајнац,
  11. Рековац,
  12. Ћуприја,
  13. Прешево,
  14. Нови Пазар,
  15. Бојник,
  16. Велико Градиште,
  17. Жабари,
  18. Бољевац,
  19. Зајечар,
  20. Књажевац,
  21. Бајина Башта,
  22. Пријепоље,
  23. Чајетина,
  24. Алибунар,
  25. Љиг,
  26. Богатић,
  27. Ивањица,
  28. Лучани,
  29. Дољевац,
  30. Ниш,
  31. Бела Паланка,
  32. Врање,
  33. Краљево,
  34. Рашка,
  35. Тутин,
  36. Нова Црња,
  37. Аранђеловац,
  38. Кнић,
  39. Крагујевац и
  40. Топола

Трећи модел организације образовно-васпитног рада примењиваће се и даље у основним и средњим школама на територији АП Косово и Метохија.

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел органиизације образовно-васпитног рада који подразумева непосередну наставу у школама.

Имајући у виду доминантну трансмисију делта варијанте SARS-CoV-2, која може узроковати оболевање од COVID-19 и код особа које су претходно прележале ову болест и код вакцинисаних особа, Тим је донео одлуку о неопходности употребе заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су потпуно вакцинисане против COVID-19 и особе које су прележале COVID-19.

Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација, које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте одговарајуће гране медицине, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске, при чему је потребно повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите (дезнифекција руку, чишћење и дезинфекција наставних средстава и простора). Овај изузетак могуће је  применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Одлука о начину организације наставе у основиним и средњим школама донета је у складу са одлукама и закључцима Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19 и стручним упутствима за организацију образовно-васпитног рада у основној и средњој школи за школску 2021/2022. годину.

Loading