ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић: Улагање у науку је кичма развоја сваког друштва

Машински факултет у Београду свечано је обележио два важна датума у својој историји – 72 године постојања и 147  година од увођења високошколске наставе у области машинства у Србији.  

Честитајући Машинском факултету 72. рођендан, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић је поручио да су научно-технолошки напредак и улагање у науку кичма развоја сваког друштва.

Он је  на свечаности поводом дана Машинског факултета у Београду, истакао да су темељи образовања у тој области постављени још 1863. године када је Универзитет у Београду донео одлуку о увођењу машинских предмета и указао да машинске инжењере школоване у Србији данас траже широм света.

Машински факултет је  деценијама уназад  давао врхунска теоријска и практична знања инжењерима. Чињеница, да је томе придодато и оно што се назива практичним компетенцијама и меким вештинама, на најбољи начин говори о спремности Факултета да иде напред и студентима обезбеди савремене методе учења и веће могућности. Зато ми је драго да је у фокусу образовања, управо, студент, нагласио је министар Ружић.

Осврнувши се на експозе премијерке Ане Брнабић, министар је рекао да ће ресорно министарство и Влада Републике Србије радити на стварању услова да се стручњаци врате у земљу.

Сматрам да су и претходне владе доста покренуле, али доста тога имамо и да завршимо, нагласио је он.

Говорећи о четвртој индустријској револуцији,  министар Ружић изразио је наду да она неће довести до дехуманизације друштва већ да ће бити полуга која ће помоћи да се читава планета још више у вредносном систему усагласи с технолошким развојем, али да се не забораве етика и морал.

Наводећи да је пандемија ковида-19 увела неке „нове реалности“ у образовање и променила парадигму учења, Ружић је указао да се преко ноћи прешло на онлајн платформе и да је држава успела брзо да одреагује.

Декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић говорећи о иновацијама у образовном и научном раду Машинског факултета он је нагласио да је последњих година много тога урађено на унапређењу квалитета свих сегмената пословања факултета, у складу с глобалним трендовима и потребама привреде.

Следећи мото „изврсност сада и у свему“, окренули се најбољим студентима, који ће својом креативношћу, развојем нових производа и технологија допринети привредном развоју земље и много већој стопи раста друштвеног производа. Веома смо поносни и на сарадњу с привредом и међународну научну сарадњу. Наш циљ је да кроз подизање квалитета наставе, квалитета научно-истраживачког рада, квалитета и обима сарадње с привредом и међународне сарадње направимо нови квантни скок који ће наредне генерације даље развијати, истакао је, између осталог, проф. Митровић.

Ректорка Београдског универзитета проф. др Иванка Поповић навела је да је 2020. година била изузетно изазовна за све чланице Универзитета, не само због пандемије, али је, каже, Универзитет показао снагу да може да се прилагоди и да одговори на све изазове.

Tо охрабрује да ћемо и ово стање пандемије која постаје део нашег живота сада успети да превладамо, истакла је Поповић. Она је указала да је направљен веома велики помак када су у питању технички факултети, с обзиром да је БУ примљен у удружење које окупља најбоље универзитете из области техничких и природних наука.

Према њеним речима, то је свакако велико признање, с обзиром да се чланство у том удружењу добија искључиво по позиву..

Не бих се освртала на финансијске аспекте око тога шта нас ограничава да радимо више, али верујем да ће бити прилике да о томе разговарамо с новим министром и верујем да ћемо  успети да оптимизујемо средства да универзитети могу да пруже максимално у овим околностима, рекла је Поповић.

Председник Српске академије наука и уметности, проф. Др Владимир Костић рекао је да је Машински факултет, који су завршиле хиљаде студената, храм и да би то свака власт требало да зна.

Са огромним поштовањем желим да одам признање свима вама који сте те студенте избацивали са дипломом у рукама и слали их не само по Србији, него по читавом свету. Машински факултет је врста бренда Београдског универзитета и то није куртоазија, поручио је академик Костић.

Loading