ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конференција „Креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања“

Конференција „Креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања“ одржана је у уторак 13. јуна у хотелу Парк. Конференцију су заједнички организовали Сектор за развој и високо образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Тим за социјално укључивањеи смањење сиромаштва Владе Републике Србије као једну од активности у оквиру Програма за креирање политика на основу података и резултата истраживања.

Конференцију је отворила помоћница министра за развој и високо образовање Проф. др Весна Мандић истичући важности сарадње креатора политика и научне заједнице. Она је презентовала актуелне напоре Министарства у циљу изградње информационог система и успостављања аналитичких капацитета, као и планове за будуће активности у процесу прикупљања и коришћења података од значаја за боље сагледавање стања у образовању, и формирања базе коју чине подаци из области образовања и науке. Помоћница је најавила почетак прикупљања индивидуалних података о ученицима и студентима након усвајања новог Закона о основама система образовања и васпитања, као и Закона о високом образовању, које ће праћење система учинити квалитетнијим.

Скупу се обратила и Северине Леонарди, заменица директора Канцеларије УНИЦЕФ-а за Србију, која је истакла да свако дете има право на образовање и да образовање не представља луксуз већ потребу и да приступ образовању не сме да буде ограничен. УНИЦЕФ је увек пружао подршку Министраству у процесу развоја и праћења података у образовању, а посебно успостављањем аналитичке јединице захваљујући средствима Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Истакла је да ће подаци које Министарство прикупља омогућити да се боље сагледају размере проблема у образовању деце, посебно деце из осетљивих група.

У уводном делу конференције обратио се и Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивањеи смањење сиромаштва Владе Републике Србије и истакао значај Програма чији су циљеви у складу са будућим потребама нашег образовног система и друштва у целини, главним стратешким циљем Владе РС – приступањем Европској унији. Подаци којима Министарство располаже сигурно ће бити део Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва, али и у другим програмима – отворени метод координације, Програм економских реформи и Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике.

На конференцији су представљени следећи истраживачки радови из области образовања:

  1. Анализа понуде и потражње на тржишту рада младих са средњом стручном спремом у периоду 2011-2015, аутор Лазар Живковић
  2. Карактеристике наставног особља у образовном систему Србије: анализа зараде, родне заступљености и старости наставника по образовним нивоима, аутор Немања Вуксановић
  3. Запослени у образовању – Анализа стручне спреме, месечне зараде, старости и родне заступљености наставног особља по радним местима у основном и средњем образовању, аутор Татјана Скочајић
  4. Aнализa комбинованих одељења; изазови на преласку деце из комбинованих одељења у 5. разред приликом преласка у матичну школу, ауторски тим Бојана Ђурђевић, Анђелка Јанић, Марко Ковачевић
  5. Унапређење квалитета инклузивног образовања засновано на отвореним подацима, ауторски тим Оља Јовановић, Љиљана Плазинић, Славен Богдановић, Ана Вушуровић Лазаревић.

Учесници скупа били су релевантни представници институција, института и организација који су имали прилике да дају своје сугестије за унапређење Програма у три кључне његове компоненте:

  • Унапређење сарадње између доносилаца одлука и научно истраживачке заједнице;
  • Унапређење истраживачких капацитета у области образовања;
  • Унапређење капацитета запослених у систему образовања за прикупљање, анализу и тумачење података од значаја за доношење одлука од важности за креирање образовних политика.

Сам Програм за креирање политика на основу података и резултата истраживања представила је Драгана Малиџан Винкић, координаторка за образовање у Тиму, као и будуће планове Министарства и Тима у даљој реализацији Програма – обука за запослене у Министарству, покретање новог конкурса за младе истраживаче на почетку каријере који ће се реализивати у јулу месецу.

Препоруке учесника конференције за унапређење Програма можете наћи OВДЕ, a резимее истраживачких радова на ОВОМ ЛИНКУ.

Loading