ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Код два ученика у ОШ „20. октобар“ у Београду потврђен корона вирус

Два ученика која су наставу похађала у истој групи у београдској Основној школи „20. октобар“ позитивна су на вирус ковид 19.

Као што је предвиђено Критеријумима Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут’“, за поступање у случају појаве тог вируса у школама ученици ове групе ће наставу у наредном периоду пратити онлајн.

Директор Основне школе „20. октобар“ Бранислав Недељковић рекао је да су и пре и након овог догађаја у школи предузете све заштитне мере у складу са упутством и препорукама Кризног штаба.

Недељковић је прецизирао да је један ученик у понедељак, 7. септембра 2020. године по повратку из школе добио повишену температуру 37,6, након чега су га родитељи сутрадан одвели на преглед.

Препорука лекара је била да се стање ученика прати. Детету је после два дана било боље, али су га пре повратка у колектив родитељи одвели на  тестирање. Тест који је урађен 10. септембра био је позитиван, рекао је директор школе.

Недељковић је казао да је по добијању информације да је ученик позитиван на корона вирус спроведена детаљна дезинфекција просторије у којима је боравила група, у којој је био поменути ученик, као и да је обавештен и Завод за биоциде који је извршио додатну дезинфекцију просторија. Он је додао и да је о свему обавестио све надлежне институције.

Школа се придржава свих прописаних мера заштите од Ковида 19, укључујући ношење маски у затвореном простору, појачану хигијену руку и држање прописане дистанце, рекао је он.

Пратећи протокол, о ситуацији су обавештени родитељи свих ученика из исте групе да прате здравствено стање своје деце. У петак,11. септембра ученица из исте групе добија главобољу, а наредног дана и повишену температуру (37,8). Родитељи су дете одвели на  тестирање и 14. септембра добили позитивне резултате, навео је Недељковић.

Према речима директора, оба детета  су добром стању и без симптома а захваљујући одговорности родитеља нису се вратила у колектив пре тестирања.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја још једном апелује на родитеље свих ученика да се придржавају препорука и да  уколико постоји сумња да је вирус Ковид19 присутан у њиховим породицама или је неко од чланова породице позитиван, да о томе одмах и без одлагања обавесте школу, да не долазе у школу у складу са препорукама које су дале надлежне здравствене институције, као и предузму све прописане мере.  Осим тога, врло је важно да информације које одељењске старешине добијају од родитеља буду прецизне, јасне и благовремене.

Loading