ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Караван „Дух младости“ у Пожаревцу

Пожаревац има велику подршку од Министарства просвете како би се што више ђака школовало по дуалном моделу, рекла је помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић на отварању Каравана „Духа Младости“ у Пожеревцу.

Велико је задовољство видети оволико младих људи на једном месту, са једном идејом. Образовани млади људи Србије, окупљени око новог модела образовања, су оно што нас чини у овом тренутку јаким. Пољопривредна школа нам је дала озбиљан задатак, 6 профила од којих је 3 у дуалном моделу, али и  задатак да још 3 профила морамо да модернизујемо за следећу школску годину да би наши млади имали квалитет компетенција како би се одмах после формалног образовања и запослили. Велика је борба између Костолца и Пожаревца, велика је подршка компаније Бамби да добије профил који је ове године изборила. Једно је сигурно, са оваквим плановима и снажном подршком локалне самоуправе видимо у будућности да млади људи остају у Пожаревцу, унапређују развој своје привреде и чине овај крај богатим, рекла је Грујић.

Посетиоцима се обратила и директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић која је истакла да је задатак ПКС да користи и сазнања привредника који знају шта је дуално образовање пренесе другима, као и да укључи што више привредника у овај модел.

Дуално образовање би омогућило ученицима да адекватна теоретска знања која стекну у школама комбинују са практичним вештинама у реалном радном окружењу. На тај начин, млади људи биће боље образовани и имаће боље и веће шансе за запослење и покретање сопственог бизниса. Манифестација као што је ова, доприноси томе да се све предности дуалног образовања пренесу, да се млади људи информишу које предности доноси дуално образовање, да се мотивишу и да се више опредељују производна, занатска и стручна занимања. Када смо почели, пре 4 године, 20 пионирских компанија је покренуло иницијативу, а данас је преко 1800 заинтересованих за квалитетнију сарадњу са стручним школама, истакла је Ковачевић.

Градоначелник  Бане Спасовић изразио је задовољство што је Караван „Дух младости“ посетио Пожаревац и са собом донео идеје и вредности које су граду увек добродошле.

Поред спорта и здравог живота, овај Караван нас подсећа и на значај образовања, као и на то да се начини на које се преноси знање у школама и на факултетима мора стално унапређивати и усклађивати са новим трендовима. Дуално образовање је већ започето у школама на територији Града Пожаревца, те смо уверени да ћемо послужити као пример добре праксе. Надамо се да ће и Костолачка Техничка школа, као Пољопривредна имати подједнако стручне кадрове, али далеко спремније за рад по завршетку свог образовања, изјавио је Спасовић.

У име омладинске организације „Spirit of Youth“ обратио се Марјан Миковић који се захвалио Министарству просвете, науке и технолошког развоја на подршци коју пружају пројекту. Такође, истакао је значај учешћа локалних самоуправа у промоцији дуалног образовања.

Публици су се представили Урош Деспотовић из средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ и бенд ученика Пољопривредне школе.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете Габријела Грујић, директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић, председник скупштине Града Бојан Илић као и представници средњих школа и компанија укључених у дуално образовање у Пожаревцу.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading