ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Још 240 нових места за децу у вртићима у Владичином Хану, Дољевцу и Прокупљу

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је данас приликом обиласка три локалне самоуправе на југу Србије да Министарство интензивно ради на повећању капацитета у предшколским установама широм Србије.

Уз подршку Светске банке, кроз Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања, градимо и дограђујемо вртиће у 35 локалних самоуправа и на тај начин обезбеђујемо 11.000 нових места за смештај малишана“ рекао је Ружић и додао да је стратешки циљ Министарства да се повећа обухват деце предшколским васпитањем.

Министар је рекао да су данас у Владичином Хану и Прокупљу почели радови на новим објектима, док је у селу Пуковцу у општини Дољевац објекат старе школе, реновиран, дограђен и опремљен и предат деци и васпитачима овог места на употребу.

Наш план је да бришемо листе чекања за вртиће тако што ћемо обезбедити добре услове за боравак деце, уз стручан педагошки надзор васпитача, док се родитељи посвећују својим пословним обавезама. Желимо да наши вртићи буду окружење повољно за физички, емоционални и социјални развој“, рекао је министар.

Челници трију локланих самоуправа које је данас посетио министар истакли су значај Пројкета инклузивно предшколско васпитање и образовање и подршке коју на овај начин добијају од Републике.

Председник општине Владичин Хан Горан Младеновић је рекао да је централни објекат Предшколске установе „Пчелица“ дограђен и да је из темеља изграђен још један објекат вртића у склопу ове установе чиме је број деце са листе чекања смањен са 138 на 78.

Данас отварамо радове на доградњи објекта „Чаролија“ који ће смањити број деце на чекању за нових 40 места. У наредном периоду ћемо још радити на овом пољу све док сваком детету вртић не постане доступан и док свако дете не добије једнаке услове за предшколски развој“, рекао је он и додао да ће инвестицијом од око 20 милиона динара коју финансира Министарство бити обезбеено још 40 нових места. Рок за завршетак радова је седам месеци.

Председник општине Дољевац Горан Љубић је изразио задовољство што ће у дограђеном објекат у ПУ ,,Лане” у селу Пуковац деца моћи да се друже, играју, уче и срећно одрастају у адекватним условима за њихов развој.

Општина Дољевац ће наставити са улагањима како би се побољшали услови у вртићима. Свим малишанима и родитељима желим да у срећи и здрављу користе овај објекат”, рекао је председник општине Дољевац Горан Љубић

Министарство просвете, наике и технолошког развоја је за реконструкцију и доградњу овог објекта издвојило око 35 милиона динара, чиме је обезбеђено додатних 40 места за децу у Пуковцу.

Поносан сам што смо се данас окупили овде, поводом полагања камена темељца за нови вртић у оквиру Пројекта Инклузивног васпитања и образовања Министарства просвете, науке и технолошког образовања. Циљ нам је да обезбедимо добре услове за боравак деце и утичемо на смањење листа чекања за упис у предшколску установу”, рекао је градоначелник града Прокупља, Милан Аранђеловић.

Он је истакао да је за изградњу објекта, којим ће се смањити листа чекања уписа деце у вртић за 160 места, Министарство просвете обезбедило око 80 милиона динара. Предвиђени рок за завршетак радова је до краја 2022. године.

Изградња нових и реконструкција постојећих објеката спроводи се у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја који се реализује уз подршку Светске банке и унапређује доступност, квалитет и услове предшколског васпитања и образовања за сву децу. Кроз пројекат се обезбеђује 11.000 нових места у вртићима за децу и то:

  • Доградњом постојећих или изградњом нових вртића у 35 ЈЛС обезбеђује се 5.500 нових места.
  • Адаптацијом и пренаменом постојећих простора, у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“, обезбеђује се више од 100 нових соба за 2.500 малишана из 20 градова и општина.
  • Са 1,8 милиона евра подржана су 34 локалнa пројекта који су на различите начине повећали доступност услуга и подршке породицама са малом децом и истовремено омогућиле укључивање више од 3000 деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања.

Пројекат, поред наведеног, подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача за имплементацију новог програма, пружа подршку породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључивање деце у квалитетан систем предшколског васпитања и образовања у циљу обезбеђивања једнаких услова за развој све деце.

Loading