ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Иновације помажу смањењу неједнакости, јачају економију и доприносе повољнијем пословном окружењу

Србија је прва земља ван Европске уније која је самостално ушла у процес креирања стратегије која ће донети економију базирану на знању и иновацијама, речено је данас на трибини посвећеној Стратегији истраживања и иновација за паметне специјализације која је одржана у Научно-технолошком парку Београд.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић рекао је да циљ скупа да истражи очекивања заинтересованих представника индустрије, академске заједнице и владиног сектора, као и практична искуства и даље кораке у процесу израде стратегије.

Он је оценио је да је важно препознати оне области у којима је Србија конкурентна и може да оствари предност.

Иако Србија није чланица ЕУ и нису јој отворени неки европски фондови, ипак имамо друштвену потребу и обавезу да развијамо оно што нас може водити напред. Наравно, ово што сада радимо биће касније и обавеза у преговорима са ЕУ, рекао је Недовић.

Према његовим речима, стратегија би требало да „буде живи документ“ и да се прилагођава променама како не би остала „мртво слово на папиру“.

Директор Заједничког истраживачког центра Европске комисије Владимир Шуха оценио је да је процес у који је Србија ушла важан, јер иновације помажу смањењу неједнакости, јачају економију и доприносе повољнијем пословном окружењу.

Почетна позиција Србије није лоша, на истом сте нивоу као неке земље чланице ЕУ. Имате добру базу на којој треба да креирате паметну специјализацију, ми смо увек ту да поделимо знање и искуства, али свака земља пролази свој специфиццан пут када је овај процес у питању, рекао је Шуха.

Он је указао да је важно утврдити дугорочне приоритете који се морају спроводити.

Трибину је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку других институција Владе Републике Србије и Заједничког истраживачког центра (Joint Research Center)  Европске комисије.

Loading