ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујић: Филозофија образовања мора да постане филозофија живота младих

Филозофија образовања мора да постане филозофија живота свих младих људи у 21. веку, поручила је помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић.

Грујић је, на представљању Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Градској кући у Суботици, истакла да млади, стицањем нових вештина, доприносе и развоју привреде.

Стичући теоријска знања у образовном систему али и вештине у компанијама, као стимулативној средини, млади подстичу и своју иновативност којом ће у будућности чинити привредни развој одрживим, рекла је Грујић.

Она је похвалила Суботицу констатујући да је тај град пружио велику подршку дуалном образовању.

Суботица је одличан партнер када је реч о дуалном образовању, које као резултат има стручног ученика, чије су знање и вештине функционалне на тржишту рада, сматра Грујић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан додао је да је тај град „један од пионира дуалног образовања у Србији“.

Суботица, у циљу несметаног функционисања локалне заједнице, води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле и у том циљу стимулише ученике првих разреда средњих школа трогодишње струке, додељујући 30 стипендија ученицима који  похађају наставу кроз дуално образовање. Школе обезбеђују ученицима осигурање на раду, а град Суботица плаћа превоз на праксу, рекао је градоначелник.

Заменик потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретарa Милан Ковачевић истакао је да се ученици који се школују по овом моделу образовања налазе испред својих вршњака из других образовних система у Европи и свету.

На значај оснивања и рада ученичких задруга основних и средњих школа, као једног од добрих модела развоја осећаја за иницијативу и предузетништво, указала је Гордана Степић, саветник за финансијску писменост и предузетништво и том приликом  представила Правилник о ученичким задругама.

Дуално и предузетничко образовање уведено је на захтев привредника, који су се сусретали са недостатком квалификоване радне снаге, подсетила је Мирјана Ковачевић, руководилац центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије.

Привредна комора је ту да би се испоштовали сви захтеви привредника, односно да  све образовне профиле које уводимо не уводимо за потребе једне компаније, већ да бисмо омогућили ђацима да добију посао у свим крајевима Србије, објаснила је Ковачевић.

На скупу који је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, представљени су правилници, стандарди каријерног вођења и саветовања и Закон о Националном оквиру квалификација.

Loading