ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Форум ”Наука и технологија у дрштву” у Јапану

Државни секретар проф. др Владимир Поповић је у Кјоту од 30. септембра до 03. октобра 2017. године учествовао у раду 14. годишњег састанка Форума „Наука и технологија у друштву“ – STS Forum (The Science and Technology in Society). Форум је и ове године отворио председник Владе Јапана Шинзо Абе, а на отварању је говорио, између осталих, и потпредседник Владе Руске Федерације Аркадиј Дворкович.

Форум, покренут 2004. године, основан је са циљем да обезбеди нове механизме за отворену дискусију, да повеже институције и људе, а у циљу решавања нових проблема проистеклих из научног и технолошког развоја. Са друге стране, акценат је и на уклањању препрека пред којим се налази наша цивилизација, коришћењем научних и технолошких достигнућа. Форуму увек, поред приличног броја званичника на министарском нивоу из целог света, односно политичких лидера, присуствују и водећи истраживачи из академске/научне заједнице, укључујући и бројне лауреате Нобелове награде, као и ректори/председници универзитета широм света. Заступљена је редовно и веома репрезентативна група лидера из пословног света.

У оквиру четвородневног Форума 1. октобра је одржан 14. Округли сто „Наука и технологија“. На Округлом столу о утицају науке и технологије на будуће друштво дискутовало је 30 делегација, док је модератор био министар науке и технологије Јапана Масаји Мацујама. Државни секретар Поповић се у излагању на Округлом столу осврнуо на централну тему Форума из угла Републике Србије. Округли сто је био одлична прилика и за неколико кратких сусрета на билатералном нивоу (Мађарска, Француска, Румунија, Сингапур, Словенија). Такође, у оквиру Округлог стола одржан је и радни ручак током кога се Поповић састао са јапанским министром Мацујамом.

Поред пленарних догађаја и Округлог стола бројне друге теме, а које су од значаја за Републику Србију, су биле предмет појединих панела, и то: наука и технологија у земљама у развоју, образовање инжењера, нови транспортни системи и мобилност, индустријске иновације, будућност градова, перспективе нуклеарних технологија, обновљиви извори енергије и животна средина, и др.

Иначе, оснивач Форума и његова покретачка снага је Коџи Оми, бивши министар у неколико Влада Јапана, и то у више различитих ресора. Форум је организован на врхунском нивоу, како то доликује држави домаћину, која је свакако једна од најнапреднијих на свету у области науке и технологије.

 

Loading