ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Експертска мисија за израду Стратегије истраживања и иновација за паметну специјализацију у Републици Србији – РИС3

Од 17. до 21. децембра 2018. године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Обједињеним истраживачким центром Европске комисије (Joint Research Centre EC), а уз подршку TAIEX инструмента, организовало је експертску мисију, с циљем подизања капацитета српског РИС3 тима за израду Стратегије истраживања и иновација за паметну специјализацију у Републици Србији – РИС3.

Државни секретар Министарства просвете и председавајући Међуресорне радне групе проф. др Виктор Недовић говорио је о тренутном стању ствари када је  реч о изради стратегије, док се у име Обједињеног истраживачког центра обратио Никола Радовановић.

Презентације су одржали и препоруке изнели: Рамојус Реимерис из МОСТА, (Литванија) и Јан-Филип Крамер из ПРОГНОСА (Немачка).

Циљ мисије био је да пружи смернице и подршку Републици Србији на путу израде овог стратешког документа са посебним освртом на мониторинг, евалуацију и инструменте финансијске подршке крајњим корисницима у фази имплементације. Такође, експерти су дали сугестије за све наредне фазе као и за припрему првог нацрта овог стратешког документа.

Петодневна мисија обухватила је интерактиван рад са експертима који су поделили своја искуства и добре праксе и пружили повратне информације везане за процес мапирања спроведен у Србији, квалитативну анализу и процес предузетничког откривања.

Учесници радионице били су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства привреде, Републичког секретаријата за јавне политике, Привредне коморе Србије, академске заједнице и приватног сектора.

Loading