ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ефикаснија просветна сарадња Србије и Кине

 Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са замеником министра образовања Народне Републике Кине Ду Џењуеном, на маргинама Четвртог састанака Конзорцијума институција високог образовања Кине и земаља централне и источне Европе у Новом Саду.

Саговорници су констатовали да је сарадња у области образовања између Републике Србије и Народне Републике Кине на завидном нивоу, али да постоји много простора за унапређење. На састанку је постигнут договор  да се формира оперативни тим, који ће чинити представници министарстава и универзитета обе државе, како би сарадња била проширена и ефикасна на свим нивоима.

Све више компанија из Кине сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, тако је  компанија Хуавеј наш партнер у процесу дигитализације система образовања, а од недавно се и железара Хестил Србија укључила у процес дуалног образовања. Сарадњу коју имамо на размени студената требало би проширити и на нове пројекте, али и на област науке и трансфера нових технологија, рекао је министар Шарчевић.

Министар је додао да осим студија на српском језику, студентима из Кине Србија може понудити и студије на енглеском језику.

Имамо веома добре студијске програме на енглеском језику и управо радимо на каталогу факултета и програма како бисмо их на једном месту објединили и представили ван граница Србије, рекао је Шарчевић.

Чести сусрети представника Кине и Србије на високом нивоу говоре у прилог сарадњи наше две земље, рекао је  заменик министра образовања Кине.

Веома смо заинтересовани за нове пројекте. Наш циљ је успостављање високо ефикасне сарадње у свим областима од обостраног интереса, нагласио је Ду и захвалио Министарству на организацији две велике и важне конференције у Новом Саду.

Loading