ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање и у наменској индустрији

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства одбране сагласили су се да од наредне школске године, 2019/2020, буду креирана два профила у подручју наменске индустрије – Техничар за муницију и ракетну технику и Техничар за наоружање.

Осим подршке дуалном образовању, представници два министарства разматрали су и могућност да Министарство просвете верификује Војну гимназију, имајући у виду да та школа поседује простор, опрему, наставна средства, стручни кадар, као и програм образовања и васпитања који је у складу са Законом о основама система образовања и васпитања.

Уколико Војна гимназија испуни све неопходне услове и процес верификације буде успешно спроведен, закључено је да би следећи корак био пружање исте подршке и Средњој стручној војној школи.

Представници Министарства одбране рекли су да су спремни да у најкраћем року доставе све неопходне захтеве, у складу са смерницама и упутствима Министарства просвете.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић нагласила је да би постојећи меморандум о сарадњи између два министарства требало да буде унапређен новим споразумом у погледу дуалног образовања који би обухватио све будуће облике сарадње и заједничке пројекте.

Представници оба министарства изразили су задовољство досадашњом сарадњом и одличном комуникацијом, посебно у вези са заједничким плановима око имплементације дуалног образовања у систем средњошколског војног и цивилног образовања.

Састанку су, поред помоћнице министра просвете Габријеле Грујић, присуствовали државни секретар Министарства одбране Александар Живковић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, представник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе пуковник Саша Алмажан, начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић и начелник Средње стручне војне школе потпуковник Стеван Мушицки.

Loading