ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Други Антикорупцијски час одржан у Новом Саду

Антикорупцијском часу „Прекини ланац! Реци НЕ корупцији!“, одржаном 17. априла  у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду присуствовало је више од 230 ученика завршних разреда средњих школа из Војводине и њихових наставника.

О томе како препознати корупцију, коме је пријавити и о превенцији ове штетне друштвене појаве са ученицима из 51 средње школе из Новог Сада, Бача, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Бечеја, Врбаса, Жабља, Сремских Карловаца, Србобрана, Титела, Темерина, Инђије, Старе Пазове, Ирига, Пећинаца, Руме, Сремске Митровице, Шида и Футога разговарали су тужиоци, полицајци и судије, представници Агенције за борбу против корупције, као и представници невладиних организација „Транспарентност Србија“ и „Пиштаљка“.

Посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић рекао је да то министарство подржава овакав вид пре свега превенције и борбе против корупције.

Сви наши ученици који су близу пунолетства или су пунолетни, треба да знају шта значи корупција, да је препознају како би могли да укажу на елементе корупције, да би као друштво могли да се боримо против те појаве, истакао је Пајић.

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић поручио је средњошколцима да је у изградњи бољег друштва веома битно да и млади људи знају да препознају облике корупције.

Нови Сад ће увек подржавати активности које за циљ имају да створимо још бољи град. Да Нови Сад не памте што је ове године Омладинска престоница Европе или Европска престоница културе 2021, него и као град у Србији са свим европским вредностима којима тежимо. Позивам вас да се активно укључите у борбу против корупције, казао је Јелушић.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић истакао је да борба против корупције значи „чврсте анти-коруптивне институције и изградњу тих институција“.

Оно што смо ми изградили до сада, на вама је да наставите и изградите боље, изјавио је Илић.

Он је истакао да је нова организација државних органа допринела ефикасном и делотворном правосуђу које даје резултате у борби против корупције, као и да се сада стиже до правоснажне пресуде за мање од месец дана.

Вођа пројекта „Превенција и борба против корупције“ Роман Прах  навео је да за младе има „једну једину поруку“.

Следите слоган који смо изабрали за овај пројекат – „прекини ланац“, у смислу да не идете истим путем као остали који тај ланац неће да прекину. На тај начин показујете своју вољу да ви и ваши вршњаци живите боље – истакао је Прах.

Овај едукативни час организован је у оквиру активности пројекта “Превенција и борба против корупције” који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом и део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције.

Циљ ове кампање је да се у јавности боље разуме тема корупције, као и систем и механизми за борбу и превенцију корупције. Посебан значај дат је едукацији и информисању младих људи.

Први Антикорупцијски час одржан је 4. априла 2019. у Краљеву, док ће наредни бити одржани у Београду и Нишу током септембра ове године.

Поред организације Антикорупцијских часова за ученике средњих школа, биће одржане и дебате са студентима на факултетима у четири Универзитетска центра у Србији, као и бројне конференције.

Loading