ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене Светосавске награде

Министарство просвте, науке и технолошког развоја доделило је традиционалне Светосавске награде за допринос образовању. Награде је данас  добитницима уручио министар Младен Шарчевић.

Награда одражава вишевековни дух Свеосавља, за њу се вреди борити, рекао је министар Шарчевић и додао да су добитници појединци, установе и компаније у заједничкој мисији са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, мисији унапређења образовања.

За допринос образовању Светосавску награду су добили:

  1. Слободанка Грчић, васпитач и специјалиста за музичку културу у ПУ „Пчелица“, Сремска Митровица. Радећи у издвојеном одељењу учинила је да вртић постане центар дешавања у уснулом фрушкогорском селу. Посебно је посвећена пружању подршке деци из осетљивих група и развоју сарадње са родитељима. Иницијатор и носилац бројних иноватних програма и пројеката и аутор стручних радова.
  2. Основна школа „Бранко Радичевић“, Шид. И када су преовлађивали отпори према укључивању образовања деце миграната у рад школа, преузели су улогу лидера у локалној средини и врло брзо постигли видљиве резултате. Посебно су посвећени развоју вршњачког учења, менторства и демократске културе.
  3. Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“, Батајница. Предложени су за награду од стране струковних удружења која се баве даровитим ученицима, али и од локалних власти које су препознале напоре запослених да обезбеде квалитетно образовање за сву децу. Поносе се бројним наградама својих ученика из свих научно-наставних области.
  4. Основна школа „Радоје Домановић“, Ниш. Отворена, иновативна школа која пуну пажњу посвећује постизању највиших образовних постигнућа ученика. У својој средини се истиче по манифестацијама које организује и пројектима кроз које унапређује наставни рад.
  5. Дејана Војиновић, наставница математике и рачунарства у Основној школи „Лазар Саватић“, Земун. Резултати њеног наставног рада у претходне четири године мере се кроз 150 награда које постижу њени ученици у математици и програмирању, како на националном, тако и на међународном нивоу.
  6. Милан Драгосавац, наставник технике и технологије и техничког и информатичког образовања у Основној школи „Ђура Јакшић“, Кикинда. Истиче се по професионалном ангажовању у развоју и примени савремених метода и облика рада, због чега је награђиван на покрајинском нивоу, док његови ученици постижу изузетне резултате на такмичењима и конкурсима из области технике.
  7. Бранка Бешлић, прихолог у Основној школи „Соња Маринковић“, Суботица. Кроз богато професионално искуство стекла је бројна знања и вештине, које је истичу у стручној и просветној заједници. Аутор бројних програма стручног усавршавања, носилац и учесник пројеката, координатор Мреже за подршку ИО и ментор за подршку ученицима мигрантима у Републици Србији.
  8. Софија Свидерски, ученица шестог разреда у ОШ „Јанко Веселиновић“ у Београду и шестог разреда ОМШ „Петар Коњовић“ у Београду. Свестраност у ангажовању и успесима. Освајач награда из математике, а поред тога и освајач 30 награда на такмичењима у свирању гитаре, од чега су чак 23 прве награде.
  9. Пољопривредно-ветеринарска школа „Свилајнац“. Школа интернатског типа са традицијом дугом 60 година. Укључена је у бројне пројекте за развој стручног образовања. За укупни квалитет рада оцењена је највишом оценом у процесу спољашњег вредновања. Успешно руководи економијом величине 140 хектара, а све захваљујући стручном кадру и тимском раду.
  10. Ања Ковачевић, ученица четвртог разреда природно-математичког смера у Тринаестој београдској гимназији. Освајач награда из физике, математике и хемије на националном нивоу. Осим тога, поседује посебне склоности ка учењу страних језика – кинеског, енглеског и француског. Носилац стипендије Доситеј и друштвено ангажована у манифестацијама за младе.
  11. Марјан Љ. Иванов, наставник електро групе предмета у Средњој техничкој школи „Михајло Пупин“, Кула. Аутор уџбеника и стручних радова, предавач у пројектима у оквиру енергетских и пословних форума. Истакнуто место у Заједници електротехничких школа и Друштву за обновљиве изворе енергије. Енергетски менаџер Општине Кула. Као истакнути наставник стекао је звање самосталног педагошког саветника.
  12. Драган Туцаковић, директор Техничке школе Ужице. Кандидат кога су за ову награду предложило 17 предлагача из области образовања и привреде. Истиче се у промоцији концепта дуалног образовања који је уградио у школу којом руководи. Руководи школом која је укључена у бројне пројекте за развој стручног образовања.
  13. Ђорђе Огризовић, студент прве године Технолошко-металуршког факултета, Београд. До сада је освојио преко 100 награда на националном и међународном нивоу. Пре две године Светска организација за заштиту интелектуалне својине га је прогласила за најбољег младог научника – иноватора међу средњошколцима. Од 2017. године стипендиста нашег министарства у својству младог истраживача.
  14. др Весна Дамњановић, ванредни професор на Факултету организационих наука. Већ 15 година се бави припремом талентованих студената за светска такмичења у решавању пословних проблема. Покретач и организатор великог међународног такмичења у решавању студије случаја. Вишегодишње искуство у менторисању победничкох тимова студената ФОН-а на овим такмичењима.
  15. доц. Др Милош Станковић, професор на Високој школи за менаџмент и економију, Крагујевац. За истраживачке радове и иновације у области екологије, којима се бави 16 година, добио је бројна домаћа и светска признања. Један од ретких добитника Академске награде за животно дело које додељује Република Кина. Међу иновацијама истичемо уређај за уништавање амброзије на еколошки начин.
  16. Висока хотелијерска школа струковних студија, Београд. Постиже истакнуте резултате у области развоја стручних кадрова и у развојно-истраживачком раду. Проактивно делује у области међународне сарадње, кроз организацију конгреса и пројеката. Стиденти ове високе школе постижу бројне награде на међународним такмичењима.
  17. Горан Весић, градски менаџер Града Београда. Покренуо је бројне акције, међу којима истичемо оснивање Фондације за младе таленте Града Београда, пројекат за рационализацију мреже школа, бесплатну школу кошарке за девојчице. Иницијатор је бројних мера за повећање безбедности деце у школама и у саобраћају. Допринео је повећању просторних капацитета у бројним објектима на територији Града Београда, као и отварању пет нових објеката предшколских установа.
  18. Компанија VISA. Кроз реализацију и подршку глобалних пројеката који имају за циљ финансијску инклузију, доприноси афирмацији образовања на свим нивоима. У партнерству са нашим министарством, покренут је пилот пројекат укључивања финансијског описмењавања у систем образовања. Поред тога, ова компанија помаже формалном и неформалном образовању надарених ученика и студената.
  19. Компанија ТЕЛЕКОМ СРБИЈА а.д. Београд. Друштвено одговорна компанија која је дала подршку за реализацију 45 пројеката у области формалног и неформалног образовања, као и за опремање школа ИКТ опремом. Познати су по пројекту „Стварамо знање“ у коме су опремили 20 информатичких кабинета у исто толико школа.
  20. Фондација УНИВЕРЕКСПОРТ. Пружа кључну подшку у реализацији Пројекта „Предузетне школе“, који се реализује у око 40 школа са циљем развоја предузетништва и пројектне наставе. Као партнер нашег министарства укључена је у Караван „Дух младости“, којим се промовишу активизам и дуално образовање.
  21. Регионални центар за таленте Београд 2. У последњих пет година полазници овог центра су освојили чак 51 медаљу. У претходној години су организовали Светски географску олимпијаду, манифестацију за студенте, основали су Националну географску олимпијаду. Дају видљив допринос развоју формалног и неформалног образовања за даровите ученике.
  22. Компанија „КЊАЗ МИЛОШ“ а.д. Аранђеловац. Током 2017. године компанија је уложила значајна средства у Пројекат „Покренимо нашу децу“, са циљем реафирмације васпитне улоге школа и унапређивања здравља деце. Током овог пројекта школе су добиле подшку у обукама и средствима за важбање, а обезбеђене су и вредне награде за најуспешније појединце и школе.
  23. Концерн БАМБИ а.д. Пожаревац. Изузетно вредном донацијом истиче се као пример друштвено одговорног понашања. Донацијама које су опредељене за 50 основних школа широм Србије, омогућени су бољи услови за квалитетну наставу и учење. Такође, дуги низ година уназад Бамби је кроз бројне акције и кампање помагао установама образовања, као партнер нашег министарства.
Loading