ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене стипендије за жене у науци

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у партнерству са Комисијом Републике Србије за сарадњу са Унеском и компаније Лореал Балкан, спроводи програм  доделе националних стипендија „За жене у науци“ које се додељују женама које се баве научним истраживањима у Србији ,већ девети циклус, почев од 2010. године .

Стипендије „За жене у науци“ за 2019. годину додељене су данас Александри Бараћ са Клинике за Инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, Невени Величковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду – департман за биологију и екологију и Емилији Стојановић, студенту докторских студија на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (завршна година) и Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу (прва година)

            Оне су на церемонији одржаној  у Влади Републике Србије награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима микробиологије-инфектологије, генетике и експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином. Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

На свечаности у Влади Србије помоћник министра за науку др Марина Соковић честитала је добитницима и навела је да је био тежак задатак изабрати најбоље, јер је било доста изванредних кандидаткиња. Она је истакла да ће Министарство, просвете, науке и технолошког развоја радити на побољшању услова за науку и истраживаче, наводећи да у појединим институтима ради око 90 одсто жена, а да 52 одсто истраживача у Србији чине жене.

Проф. др Горан Милашиновић, председник Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском честитао је добитницама уз напомену да је „ова награда веома битна из два разлога – реч је о женама, као и да Унеско води рачуна о родној равноправности.  Он је   предочио  неке од податка Унеска које се односе на образовање жена и истакао да од 750 милиона неписмених две трећине чине жене, те да је од свих научника у свету само 28 одсто жена.

Генерална директорка Лореал Балкан и Лореал Адриа Балкан региона Бригит Штрелер навела је да од 2010. године од када је програм покренут сваке године талентованим младим научницама у Србији се додељују три стипендије као вид подршке професионалном усавршавању и подстицај да се баве науком у Србији.  

Он је истакла да је кроз овој програм, који се спроводи у 117 држава до сада награђено више од 3.100 жена, те да  се на тај начин женама истраживачима пружа подршка какву  заслужују. 

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

Завршетком деветог циклуса програма, уједно је отворен и нови конкурс за пријаву за националне стипендије „За жене у науци“ за 2020. годину.  Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од 5 хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије могуће је наћи на интернет страници www.zeneunauci.co.rs

Биографије добитница стипендија:

Александра Бараћ, доктор медицине и медицинских наука, запослена је на Клиници за Инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и научни је сарадник на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Александра је публиковала око 150 радова у међународним часописима и остварила је бројне сарадње на различитим истраживачким пројектима са професорима из еминентних европских универзитетских и научних центара. Добитница је преко 20 награда и стипендија за научно-истраживачки рад. Њена досадашња истраживања су фокусирана претежно на дијагностику и лечење инвазивних, респираторних и алергијских гљивичних болести. Као резултат спроведених истраживања уведени су нови протоколи у клиничку употребу за детекцију гљива у синусима.

Невена Величковић је доцент за ужу научну област Генетика на Департману за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Новом Саду. Главна област њеног научно-истраживачког рада је примена генетичких података у програмима заштите различитих биљних и животињских врста, и анализа присуства и значаја различитих генетичких варијанти код коплексних обољења човека, као што је канцер. У току своје професионалне каријере учествовала је у реализацији бројних међународних, републичких и покрајинских научних пројеката. У ауторству или коауторству има 24 објављена рада у међународним часописима, 1 универзитетски уџбеник, 4 рада у часописима националног значаја као и више од 70 саопштења штампана у целини или изводу са међународних и националних скупова. Активна је у бројним научним друштвима у земљи и иностранству.

Емилија Стојановић похађа два програма докторских студија, на другој је години смера Експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином на  Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и на завршној је години Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Професионално се бавила кошарком и била члан јуниорске репрезентације.  Њена истраживања на пољу медицине спорта су базирана на процени физиолошког оптерећења и физичких захтева током такмичења, испитивању идеалних нутритивних стратегија, као и на унапређењу специфичних тестова за процену агилности и аеробног капацитета. Аутор је и коаутор 16 радова објављених у међународним часописима.

Loading