ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Додељене награде најкреативнијим наставницима током онлајн наставе

Наставницима који су освојили највише гласова на конкурсу за избор најбољих примера наставе на даљину „Магија је у рукама наставника“ данас су у Београду уручене вредне награде.

Додељено је укупно 12 награда – за пет најбољих, награда публике и специјалне награде за најбољи пример пројектне наставе, за најбољу интеракцију с ђацима у основној и средњој школи, најбољи пример ТВ наставе и за најбољу употребу дигиталних алата у настави у основној и средњој школи.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је честитајући свим добитницимa истакао да је онлајн настава организована у врло кратком року.

У врло кратком року снимили смо наставу на даљину за ниже и више разреде основне школе. Организовали смо и наставу на даљину за гимназије, за дуално образовање, затим и наставу на језицима мањина, навео је он.

Министар је додао да је захваљујући ангажовању и мотивисаношћу наставника омогућио да се на даљину емитује више хиљада часова наставе, као и прилога за децу и ученике у нашим образовним установама.

Ово је била прилика да сви покажу колико су добри. Сви су видели да је у време пандемије образовање функционисало одлично, рекао је Шарчевић и додао да је на конкурс за избор најбољих примера наставе на даљину пристигло више од 700 пријава.

Шарчевић је нагласио да то показује да наставници из Србије подржавају и прате савремено образовање.

Неминовно је да у настави тежимо савременим достигнућима, да у складу са тим, у образовање нових генерација ученика уводимо дигитализацију и оспособљавамо их за живот у 21. веку, да кроз иновиране планове и програме наставе и учења омогућимо младима да усвоје знања и развију компетенције које су неопходне да би успешно одговорили изазовима савременог света, казао је министар.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић оценила је да Србија има велики потенцијала када је реч о наставничком кадру и да о томе говори овај конкурс.

Задовољни смо што су се наставници одазвали у овако великом броју и на овај изазов одговорили квалитетним пријавама, казала је она и додала да је највише примера онлајн наставе било из српског језика (111), математике (64), енглеског, историје, ликовног и биологије.

Она је навела да су тражење скривеног блага, учење кроз стрип или видео игре, обраде различитих песама, кување, израда летелица или интервју са астронаутом, само неки од креативних и едукативних алата које су наставници користили. Према њеним речима, готово 60.000 грађана се укључило у гласање и подржало своје фаворите.

Главни и одговорни уредник програма РТС-а Илија Церовић рекао је да је затварање образовних институција због пандемије изазване вирусом корона показало да су сви актери, почев од ресорног Министарства, школа, наставног кадра и јавног медијског сервиса уложили огроман труд да у врло кратком року организују наставу на даљину.

Био је ово велики професионални изазов и за јавни медијски сервис. Емитовали смо програм на другом и трећем каналу РТС-а и мултимедијалној платформи РТС Планета, успостављен је репозиторијум образовних видео садржаја за ученике основних и средњих школа на бесплатној апликацији Моја школа, рекао је он.

Према његовим речима, од 17. марта до 29. маја на РТС планети објављено је 2.270 часова – 1294 за основну школу и 946 за средњу школу, од чега 276 за дуално образовање.

Директор мисије УСАИД у Србији Мајк де ла Роса навео је да је ова иницијатива настала из партнерства УСАИД-а и Наледа.

Наше партнерство подржава конструктиван дијалог између приватног сектора и институција, а циљ овог дијалога је унапређење пословног окружења у Србији, рекао је он.

Конкурс за избор најбољих примера наставе на даљину  „Магија је у рукама наставника“ расписали су НАЛЕД и Организација за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting“ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Републичким секретаријатом за јавне политике и уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Награда за првопласираног је учешће на студијском путовању у Финску/Естонију и лаптоп, док су остале награде лаптоп, таблет, паметни телефон и телевизор, као и ваучери за куповину е-књига код издавача Лагуна/Делфи. Сви истакнути примери наставе биће уврштени у јединствену јавну базу најбољих пракси наставе на даљину.

Добитници награда на конкурсу „Магија је у рукама наставника“ су:

Прво место – Олгица Спасојевић, ОШ „Петар Лековић“, Пожега – Друштвена игра о Марку Kраљевићу;

Друго место – Јасмина Мицић, Прва Kрагујевачка гимназија, Kрагујевац – Параболе кроз интерактивни рад ученика;

Треће место – Марија Kојић, ОШ „Мирослав Антић“, Београд – Дан планете Земље;

Четврто место – Милена Kецман, Средња школа „17. септембар“, Лајковац – Од олује преко акције до знања – Фарадејев закон електромагнетне индукције;

Пето место – Анђелка Петровић, Математичка гимназија, Београд – Kо је овде без греха – дебата о Ани Kарењинoj;

Награда за најбољи пример ТВ наставе – Горица Његовановић, ОШ „Михајло Пупин“, Београд – Употреба великог слова – ТВ час;

Награда за коришћење дигиталних алата у средњој школи – Младен Шљивовић, Гимназија, Зајечар – Андроид игрица и експерименти као учење о нуклеарним реакторима;

Награда за интеракцију са ђацима у средњој школи – Мирјана Стакић Савковић, Филолошка гимназија, Београд – Живот по осамнаестици – Приче из доба короне;

Награда за коришћење дигиталних алата у основној школи – Александра Филиповић, ОШ „Црњански“, Јагодина – Викс (Wix) вебсајт за интеракцију са ученицима;

Награда за интеракцију са ђацима у основној школи – Јелена Лилић, ОШ „Миливој Петковић Фећко“, Рума – Новинска агенција Антички Рим јавља;

Награда за пројектну наставу – Ђурђица Стојковић, ОШ „Јован Поповић“, Беочин – Сачувајмо пчеле;

Награда публике – Јовица Плавшић, Десета гимназија „Михајло Пупин“, Београд – Волим ХемиЈутјуб

Loading