ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања Кине и земаља централне и источне Европе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је данас Четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања Народне Републике Кине и земаља централне и источне Европе у  Новом Саду.

Министар је рекао да се релевантност високог образовања  огледа у образовању креативне младе популације која непрестано усваја и ствара нова знања уз сагледавање потреба тржишта рада, привреде, науке и друштва у целини.

 Те реформске правце смо уградили у нови Закон о високом образовању који је пред посланицима. У дефинисању реформских праваца високог образовања водили смо се заједничким стратешким циљевима дефинисаним у оквиру Међународне платформе „16+1 механизам“ за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европе, рекао је Шарчевић.

Министар је додао да је данашњи састанак прилика да се отворе заједничке теме за сарадњу универзитета из Кине и 16 земаља укључених у иницијативу, које ће се тицати унапређења наставе, мобилности и институционалне сарадње, али и сагледавања могућности да се кроз мапиране заједничке ресурсе и капацитете високо образовање у овим земљама фокусира и на напредна истраживања која воде иновацијама.

Присутнима се обратио заменик министра образовања Народне Републике Кине Ду Џењуен. Он је рекао  да постоји велика сличност у образовању у Кини и земљама централне и источне Европе и да се кроз дијалог и размену мишљења може одговорити заједничким изазовима.

Добродошлицу у Нови Сад представницима министарстава и универзитета Кине и 16 земаља централне и источне Европе пожелео је и  Игор Мировић, председник Покрајинске Владе Војводине и Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Loading