ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Допунске школе у иностранству

Важна обавештења

A teacher walking among small school children on the lesson, explaining

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије организује образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла у иностранству,  у циљу развијања свести о сопственом националном и културном идентитету учењем српског језика и упознавањем са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином.

Настава је организована у 13 држава, у Швајцарској, Немачкој, Грчкој, Италији Француској, Белгији, Норвешкој, Данској, Великој Британији, Јужноафричкој Републици, Словенији, Холандији и Луксембургу.

Међу припадницима српског народа који живе у иностранству континуирано расте интересовање за похађање образовно-васпитног рада на српском језику и у последње две године број ученика повећан за око 15%. У школској 2021/22. години отворене су нове групе ученика у Немачкој и Краљевини Норвешкој.

Наставу на српском језику у иностранству у школској 2020/21. години похађало је 5.860 ученика српске националности, којима је наставу држало 30 редовних и 36 хонорарних наставника.

Највише ученика српске националности, који похађају образовно-васпитни рад на српском језику има у Немачкој (1.638), Швајцарској (1.270) и Словенији (1.088).

Да би се схватило колико је значајно организовати образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству за ученике српског порекла, треба подсетити на чињеницу да има око 5.100.000 расељених српских грађана, у око 100 земаља света, са преко 1137 клубова и удружења на свих пет континената, са разгранатом мрежом дипломатско-конзуларних представништава која на резиденцијалној и нерезиденцијалној основи покрива 178 држава.

Унапређивање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству несумњиво је један  од кључних  доприноса  очувању српског језика и писма. 

Српски језик и писмо темељ националног идентитета Срба, зато се води рачуна о кључним потребама припадника нашег народа који живе у дијаспори и региону.

5.860

УЧЕНИКА У ДОПУНСКИМ ШКОЛАМА

66

НАСТАВНИКА У ДОПУНСКИМ ШКОЛАМА

Loading